2013. január 09., szerda 10:03

Zsírok – hasznosak és károsak is lehetnek

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A növényi zsíroknak általában egészségtámogató hatást tulajdonítanak. A növényi zsíroknak általában egészségtámogató hatást tulajdonítanak.
A zsírok az ember számára szükséges tápanyagcsoportok egyikét képviselik. Fontos szerepük van a szervezetünkben, ezért nélkülözhetetlenek, nem mindegy azonban, milyen mennyiségű és minőségű zsírokat fogyasztunk.


Az étkezési zsírok funkciói

-Raktárzsír: a zsírok a szervezetben tárolódnak, hogy ott fontos szervi funkciókat támogassanak. Így például a szervekben védőpárnaként, a bőr alatti zsírszövetben a hideg elleni szigetelésként, és a szoptató anyák számára úgynevezett „kalóriatartalékként” működnek.
-Energiaforrás: a sportoló embereknél a fölösleges zsír az izomszövetben tárolódik, hogy ott szükség esetén gyorsan rendelkezésre álljon az izmok energiaellátására.
-Ízhordozó: a zsírok sok ember számára jobbá teszik az ételek ízét, a krémes állag is nagyon kellemes.
-Pozitív hatás a szív- és érrendszerre: ez a tulajdonság a „jó” zsíroknak tulajdonítható.
-A zsírban oldódó vitaminok hordozói: az A-, D-, E- és K-vitaminok csak zsírok kombinációjában oldódnak fel a szervezetben. Csekély mennyiségű zsír is elég ahhoz, hogy a vitaminok oldhatóságát elérjük.

A fokozott zsírfogyasztás következményei

A zsír nagyon sok időt tölt a gyomorban, ami rossz közérzetben, hiányzó életenergiában és tétlenségben fejeződik ki. Az ember zsírszükséglete naponta 60-80 gramm. Amikor ez a mennyiség megvan, a szervezetünk tárolja a zsírt (természetesen mindig a legelőnytelenebb helyeken…), és hízunk. Vagyis a túl sok zsír kövérré tesz.

A zsírok minősége nagyon különböző. Megkülönböztetünk állati és növényi zsírokat. Míg a növényi zsíroknak általában inkább egészségtámogató hatást tulajdonítanak, az állati zsírok túlzott fogyasztása inkább egészségkárosító. Ennek az az oka, hogy az állati zsírok a növényivel szemben koleszterint tartalmaznak. A koleszterinek olyan zsírszerkezetek, amelyek túlzott fogyasztásnál a sejtfalainkra lerakódnak, érelmeszesedést, majd érszűkületet okoznak. A vér már nem tud olyan könnyen áramlani. Ezen kívül fennáll a veszély, hogy az úgynevezett zsírplakkok károsítják az ereinket. Mivel az erek a szívünkkel vannak összeköttetésben, ez veszélyes szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
 • Makrobiotikus táplálkozás
  A makrobiotika nem csak közönséges étrend vagy étkezési szokás, hanem alapvetően filozófiai életmód. Jellemzően egyfajta meggyőződés, hogy a mentális és fizikai állapot elválaszthatatlan egymástól.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST