2013. június 20., csütörtök 10:57

Miért olyan népszerű a horvát tengerpart?

Írta:  IMPULSERMAGAZIN
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Trogir városa Trogir városa
Az utazási statisztikák szerint még mindig több százezer magyar látogatja a horvát tengerpartot, de vajon a földrajzi közelség mellett milyen okai vannak annak, hogy „mindenki Horvátországba megy”.
Tengerparton pihegőstől a városnézésig


Nem vagyunk egyformák. Van, aki napokig képes a tengerparton pihenni, könyvet olvasni, néha megmártózni a jótékony hatású tengervízben. Mások naphosszat elbámészkodnak egy-egy történelmi városban, vagy túráznak a hegyekben. Horvátország mindenkinek kedvez. Azoknak is, akik szívesen kombinálják a városnézést a tengerparti pihenéssel, sőt azoknak is, akik a természet nyugalmát szeretnék élvezni, hiszen számos lélegzetállító nemzeti park színesíti a horvát tájat. Mindemellett a különböző sportok szerelmesei sem szenvednek majd hiányt, ha Horvátország mellett döntenek, hiszen kerékpár és vízi túrákat is szervezhetnek.

Aktív pihenés a Plitvicei-tavaknál (Plitvička jezera)

Smaragdzöld, kristálytiszta tavak, lépcsőzetes vízesések, csendes parkok. A Plitvicei-tavakat egyszerűen látni kell! A mésztufa rétegződésével kialakult 16 kis tavat csodálatos zuhatagok kötik össze, egyedülálló látképet nyújtva az idelátogatóknak. Nem csoda, ha az UNESCO világörökség részeként ez az egyik legnépszerűbb úti cél Horvátországban. Célszerű reggel odaérni, hogy sorban állás nélkül bejuthassunk és legalább 4 órát szánjunk a park megtekintésére, hiszen annyira magával ragadó a táj, hogy érdemes magunkba szívni a varázslatos táj energiáját. Az aktív pihenés hívői akár többnapos túrákat is szervezhetnek a környéken.
Dél-Dalmáciai városok – kultúra és tengerpart az egyben

Trogir

Trogir városa egy igazi római kori drágakő. Kacskaringós, szűk utcácskáit úgy tervezték, hogy védelmet nyújtsanak a betolakodók elől. Ha a belvárosban szeretnénk szállást, könnyen megeshet, hogy elsőre nem találjuk meg a keresett utcát. Óvárosa éppen ezért megunhatatlan, így ha a teljes nyaralást itt tervezzük, újra és újra felfedezhetjük a tereket, bebarangolhatjuk a keskeny sikátorokat, és biztosak lehetünk benne, hogy mindig találunk egy ki nem próbált éttermet vagy bárt. Éjszaka teljesen más hangulata van a városnak, ha romantikára vágyunk, csak egy kellemes esti sétát kell tenni a vacsora után.

 Split

Split a második legnagyobb horvát város, a környék gazdasági és kulturális központja. Római kori óvárosa egy félszigeten helyezkedik el a tengerparton. Érdemes megtekinteni a Dikléciánusz-palotát, mely az egyetlen épségben megmaradt római kori építészeti emlék Dalmáciában. Körülötte szűk sikátorok, ahol minden adott egy kellemes hangulatú estéhez vagy városi sétához. Split közelében mindenképpen látogassuk meg Omist. A város hosszan elnyúló homokos tengerpartja kiváló lehetőséget biztosít egy idilli fürdőzésre.

Dubrovnik

Dél-Dalmácia ékköve a kőváros, Dubrovnik. Míg az imént említett két városban (és a horvát tengerparti városokban általában) kacskaringós kis utcákban veszhetünk el, Dubrovnik óvárosának rácsos a szerkezete, de ugyanúgy jellemzőek rá a gyönyörű főterekbe torkolló szűk sikátorok, sőt a belvárost körülvevő várfalon teljes egészében végigsétálhatunk, és élvezhetjük a felejthetetlen kilátást, melynek köszönhetően Dubrovnik felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. A város kőerődítményei és a várfal a tenger felől is csodálatos látványt nyújt. Dubrovnik elég drága üdülőhelynek számít Horvátországon belül, ezért érdemes a szállásunkat egy közeli tengerparti faluban vagy kisvárosban lefoglalni és kirándulást szervezni Dubrovnikba.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST