2013. július 03., szerda 13:14

Boszorkányok! Kik ők valójában?

Írta:  Impulser Kiss Ákos
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Világszerte ünnepelték a közelmúltban (06. 21.) a nyári napfordulót, amely elsősorban a természeti vallások híveinek egyik piros betűs ünnepe. Ezen természeti vallások legfőbb képviselői és tanai, pedig nem mások, mint az úgynevezett boszorkányok. De vajon kik a boszorkányok a való életben? Hát nézzük csak…

A boszorkányság mítosza

Sajnos, Európa kereszténnyé tétele és a kereszténység bevezetése óta eltelt bő kétezer év árnyékában az emberek jelentős részében erősen negatív, téves kép alakult ki a boszorkányokról.
A keresztények az „új hit” bevezetését követően „boszorkányoknak” bélyegeztek Európában minden asszonyt (és bizony még a férfiakat is), akik az ősi, pogány vallás képviselői, illetve a pogány hagyományok megtartói voltak.
Ezeket az embereket megkínozták, és leggyakrabban kivégezték, máglyán égették el. A régi pogány vallás tanait a boszorkány jelzővel illették, s e szó tartama alatt a sátánnal lepaktált, gonosz néptömegeket értették, amelyeknek automatikusan veszniük kellett. Nem véletlen, hogy napjainkban is ez a téves és erősen negatív kép él bennünk az ún. boszorkányokról, hiszen a középkorban keletkezett népmesék, mondák gyakori szereplői voltak a „ronda boszorkák”, akik gyakran a már jól ismert „vasorrú bába” képében jelentek meg az irodalomban.
Azonban én úgy vélem, hogy az európai emberek szemét fel kell végre nyitni és eléjük kell tárni az igazságot a boszorkányokról. Kezdjük talán ott, hogy maga a boszorkány elnevezés is a keresztényektől ered, hiszen a „szent hit” bevezetése előtti időkben senkit nem illettek ezzel a névvel. A júdeó-kereszténység megjelenése előtt egész Európa pogány hitet gyakorolt. E hit lényege a természettel és saját európai vérünkkel való összhangot jelentett, tehát a pogányság egy természeti vallás volt és napjainkban is az.
Ugyebár a kereszténységben a női nemnek alapvetően lépéshátránnyal kell indulnia az életben a férfiakkal szemben, hiszen Éva bűne miatt esett bűnbe maga Ádám is, s így tagadtatott ki az ember a paradicsomból. A Bibliának ezen alappillére miatt a nőket a középkorban hátrányos megkülönböztetés érte. A nők voltak az ördög cinkosai úgymond. Nem véletlen, hogy a kontinensünkön, évszázadokon át tomboló boszorkányüldözések és kivégzések fő célpontjai a nők voltak…Ezzel szemben a régi pogány vallásban a nőknek kitüntetett helyet szenteltek mind a vallási, mind a hétköznapi életben. (Azokat a férfiakat, akik nőkön hajtottak végre bármilyen erőszakot, az ősi pogány Európában azonnal kivégezték). Pogány, európai elődeink úgy hitték, hogy a nők lelke, illetőleg szelleme sokkal érzékenyebb és fogékonyabb, mint a férfiaké, így a nők jóval könnyebb és szorosabb kapcsolatot képesek tartani a természetfelettivel, illetve a szellemekkel, istenségekkel.
A nagy pogány ünnepek és szertartások fő szereplői nők voltak. A legtöbb pogány rítuson és összejövetelen csupán kizárólag nők vehettek részt, akik szertartásaikat gyakran meztelenül tartották a természetben, erdők közepén. (Fontos megjegyezni, hogy a meztelenség nem szexuális szimbólum volt, hanem egy jelkép, amely a nők tisztaságára utalt. Nem volt szükségük arra, hogy ruhát viseljenek, csupán „tiszta, fehér bőrüket”, amely igazolta tisztaságukat az istenek előtt).
A pogány Európa asszonyai évezredeken keresztül zavartalanul gyakorolhatták rítusaikat. Ezen rítusoknak semmilyen ördögi, ártó szerepe nem volt. Csupán a több tízezer éves pogány ünnepek köré fonódtak, mint pl. a napfordulók, karácsony, illetve húsvét ünnepe. A kereszténység elérkezésével az új hit követői azonban tűzzel, vassal irtották a pogányokat. A régi hit képviselőit „boszorkányoknak” pecsételték, így az egykori pogány papnők ördögi boszorkányokká változtak a köznép szemében.
A felvilágosodást követően a tudomány egyre nagyobb teret nyert. A keresztény egyháznak be kellett ismernie egykori hibáit és kegyetlenkedéseit, így lassan az egykori pogány hit képviselői is egyre nagyobb térhez jutottak. A boszorkányüldözések kora befejeződött, de mégis hány millió embernek kellett kínhalált halnia értelmetlenül addig, amíg nem tárultak fel az emberek szemei?

Modern boszorkányság

Napjainkban egyre több boszorkány csoport jön létre, mint pl. a „Wicca vallás” követői, s amint láthatjuk, ezek a csoportok tagjai sem gonosz, csúf, nagy orrú boszorkányok, (ahogyan egykor a keresztények lefestették őket), hanem főként fiatal, felvilágosult nők (és gyakran férfiak is), akik szertartásaikat a természetben végzik.
A 21. század Európájában a vallásszabadság lehetővé teszi az ősi természeti vallások és a valódi boszorkányok (akiket inkább hívjunk pogány papnőknek) hitgyakorlását. Jóllehet, mindennek ellenére a legtöbbünkben még mindig élnek a hamis képek az egykori vallás követőiről, azonban tiszta szívből remélem, hogy az előítéletek lassan eltűnnek és, hogy idővel a „gonosz vasorrú bába” képe végleg kitörlődik emlékezetünkből…

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST