2013. január 10., csütörtök 10:06

Meditáció – lazítsuk el testünket és lelkünket

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A meditációs technikákat sokan az általános jó közérzet elősegítésére alkalmazzák. A meditációs technikákat sokan az általános jó közérzet elősegítésére alkalmazzák.
A meditálás nyugtatja a szellemet, és újra egyensúlyba hozza a lelket. A tudat megszabadulhat a stressztől és a nyugtalanságtól.


A meditálásnál egy spirituális gyakorlatról van szó, amelynek többnyire vallási háttere van. Az elme a legkülönbözőbb koncentrációs gyakorlatok révén nyugszik meg és szedi össze magát. Különösen a nyugati országokban alkalmazzák a meditációs technikákat arra, hogy az általános jó közérzetet elősegítsék. A távol-keleti kultúrákban a meditáció a tudatváltozást szolgálja.

A meditáció sok feladatot tölt be

A meditálás a vallásokban is fontos szerepet játszik. Különösen a hinduizmusban, a buddhizmusban és a taoizmusban is központi funkciót tölt be a meditáció, amelyet az iszlámban vagy a kereszténységben az imádságokkal hasonlíthatunk össze. Nagy vonalakban a meditációt egy aktív és egy passzív állapotra oszthatjuk fel. A meditáció fajtájától függően ezért eshetünk transzba vagy eksztázisba is. Léteznek azonban még más technikái is a meditációnak, amelyek nem feltétlenül mindig nyugodt jellegűek. Így néhány távol-keleti harcművészet is a meditációs lehetőségekhez számít. Némelyik stílusban a harci eredet szinte teljesen a háttérbe szorul. A buddhizmusban különböző tevékenységeket is meditációs technikáknak tekintenek, mint pl. a virágkötészetet, a kalligráfiát vagy az íjászatot.

A jógát is alkalmazhatjuk a meditáció elősegítésére

Európában a jóga és a tantra bizonyára a legismertebb meditációs lehetőségekhez tartoznak. A jóga a különböző testtartásokkal és gyakorlatokkal, légzéstechnikákkal és az aszkézis fajtáival a meditációt segíti.

Transzcendentális meditáció

A transzcendentális meditálásnál természetes módon teremtünk egy egyedülálló állapotot, amely a legmélyebb testi ellazuláshoz és nyugalomhoz vezet. Közben a szellem egész idő alatt éber marad. A tudat ennél a technikánál nyugalmat talál, és ezzel oldódnak a feszültségek és a stressz. A test képessé válik új energiák felvételére. A transzcendentális meditáció hatása egész nap kitart, és új életörömhöz vezet, valamint hosszú távon javítja az egészségi állapotot.

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • 10 lelki jó tanács
  Nem tudjuk megígérni, hogy mindenkinél beválik, működik, de a mai rohanó világban érdemes megfontolni. Sok óriásinak tűnő probléma egy kis odafigyeléssel, más szemszögből, egy mély levegővétel után újra nekifutva sokkal tisztábban, megfontoltabban könnyebben legyőzhetővé válik. Nos lássuk melyek is ezek!
 • Élünk vagy túlélünk?
  A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.

1 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás Kiss Erika 2013. január 10., csütörtök 16:01 Írta: Kiss Erika

  Bár kissé szkepticista vagyok a spirituális dolgokkal kapcsolatban, ezt azonban még én is csak ajánlani tudom mindenkinek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST