2013. szeptember 06., péntek 12:26

A csípőficamról csecsemő korban

Írta:  Impulser
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Régen a csecsemőket a szoros pólyázás, erősen megfosztotta a szabad mozgástól, ugyanakkor előnyt is jelentett, mivel a hagyományos fűtési viszonyok miatt –kiváltképp éjjel – gyakran hidegek voltak. Ráadásul még orvosi körökben is azt tartották, hogy a pólya egyben kitűnő ortopédiai segédeszköz, mivel a csecsemő két lábát kinyújtott állapotban egymással párhuzamosan tartotta.


A csípőficam a csípőízület hiányos fejlettsége

Idővel a hagyományos pólyát követte a nagyobb mozgási szabadságot biztosító angolpólya majd a kis hálózsák. A csípőízületek ép fejlődését nagyban elősegíti a minél több szabad rugdalózás. Az úgynevezett csípőízületi diszplázia hajlamosít ficamra, amikor a járásnál ez az ízület már a test terhét kénytelen viselni. A csípőízületi diszpláziát időben fel lehet fedezni, a korán megkezdett szakszerű kezeléssel pedig, a hibás csípőízület korrekciója olyan mértékben fokozható, hogy ezzel gyakorlatilag a legtöbb esetben maga a ficam megelőzhető.

A csípőízületek élettani ingerét biztosítani kell

A csípőízületek rendszeres ellenőrzése, vizsgálata a csecsemő általános vizsgálati részét képezi. A combredők aszimmetriája vagy számbeli különbsége nem számít gyanújelnek sem. Ezzel szemben az alsó farredők közti mélységi különbség mellett, azok magassági eltérése már gyanút kelthet. Különösen, ha a térdben és csípőben hajlított helyzetben megfogott láb a középvonaltól, kifelé mozgatásának ellenáll. Ha fennáll a csípőízület fejletlensége, haladéktalanul meg kell kezdeni a kezelést.

A csípőízületet rögzítő eszköz

Enyhébb elváltozásokat terpeszpelenkával kezelik, amely megfelelő szögben tartja a lábat, így a combcsont szépen illeszkedik a csípőízületbe. Az ortopéd orvosok római számokkal jelzik az elváltozás súlyosságát: az I- es az egészséges, a II, III, IV- es pedig a beteg csípőízületet jelöli. A terpeszpelenka II- es típusúnál használható eredményesen, az ennél súlyosabb elváltozásokat Pavlik-kengyellel, esetleg műtéttel korrigálják. A Pavlik kengyelt a térdízületben minden mozgást lehetővé tesz és a csípőízületben való mozgás terén is csak a középvonalhoz való közelítést gátolja. A csecsemő a maga szabad alsó végtag mozgásaival állandó nyomást gyakorol a csípőízületre.

A csípőficam megelőzése

A csípőízületi diszplázia korai diagnózisa és kezelése tehát szerencsére a legtöbb esetben meg tudja előzni magát a ficamot. Magyarországon a csípőszűrés csecsemőkorban 4-6 hetesen illetve 3-4 hónaposan szükséges. Nem tudni, hogy a csípőficam miért alakul ki, mindenesetre gyakoribb lánycsecsemőknél, első gyermeknél, farfekvéses gyereknél, nagy születési súlynál és kis mennyiségű magzatvíz esetén, valamint öröklődhet. Néha azonban a fenti tényezők egyike sem áll fenn, a gyermek mégis csípőficammal születik. A sikeresen, akár konzervatív, akár műtéti módszerekkel meggyógyított csípőízület terhelhető. A rendellenesség súlyosságától függ a teljes gyógyulás lehetősége.

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST