2013. szeptember 18., szerda 15:30

Miért leszünk lázasak?

Írta: 
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Olyan esetekben, amikor borzongunk vagy hidegrázásunk van, indokolt, hogy megmérjük a hőmérsékletünket. Testünk hőmérséklete normális körülmények között 36 és 37 fok között van. Ha a hőmérséklet 37 fok fölé emelkedik, de a 38 C fokot nem haladja meg, hőemelkedésről, ha a 38 fokot túllépi, lázról beszélünk. Mind a láz, mind pedig a hőemelkedés okát mihamarabb célszerű tisztázni.


A hőszem feladata


A normális hőmérséklet fenntartásáról az agyalapon levő „hőszem” gondoskodik. A hőszem idegsejtjei egész életünkben folyamatosan mérik a rajtuk átáramló vér hőmérsékletét. Amennyiben vérünk hőmérséklete bármilyen okból emelkedik vagy süllyed, a hőszem igyekszik helyreállítani a normális testhőmérsékletet.
A vér hőmérsékletének emelkedésekor kitágulnak a bőrerek, és ettől növekszik a hőleadás, verejtékezni kezdünk, ami a párolgási hő elvonásával hűt. Viszont valahányszor csökken vérünk hőmérséklete, májunk anyagcsere- folyamatai, vagy szükség esetén izmaink remegése, fűtik fel normális hőmérsékletre vérünket.

A láz, mint állapot


Szervezetünkben akkor következik be lázas állapot, ha baktériumok, vírusok vagy más gyulladást keltő mikroorganizmusok széteséséből vagy saját szöveteink kóros pusztulásából lázkeltő fehérjék kerülnek a vérünkbe. Amíg testünk hőmérséklete el nem éri azt a szintet, amire a lázkeltő fehérjék beállították, intenzívebbek szervezetünkben a meleget termelő folyamatok, és egyidejűleg csökken bőrünk hőleadása is, ami a bőr elsápadásában mutatkozik.

Ha nagyon magas hőfokra állítódott be idegsejtekből szőtt agyi szabályozó automatánk, akkor nem elég a máj fokozott fűtő tevékenysége. Fokozott izomfeszülést okoz, ami borzongásban vagy izomremegéssel járó, gyötrő hidegrázásban nyilvánul meg.

Jó vagy rossz dolog a láz?


Lázas állapotban a szervezetünkben megszaporodnak a gyulladást okozó mikroorganizmusokat elpusztító fehérvérsejtek, és felgyorsul vándorlásuk a gyulladás helyére, valamint nő a kórokozókat közömbösítő ellenanyagok (antitestek) mennyisége is. A láz különleges megterhelést ró a szívre, emellett lázas állapotban gyorsabban égnek el a szervezet tartalékai. Tehát a kezeletlen láz káros, lehet, de nem érdemes agresszívan sem csillapítani, hiszen a láz segít a szervezetnek a gyulladások leküzdésében. Mindig egyéni elbírálást igényel, hogy milyen mértékben kell a lázat csillapítani.
 A legegyszerűbben akkor csillapíthatjuk a lázat, ha sikerül megtalálni és kiküszöbölni az okát. Hűthetjük is a beteget különböző módszerekkel, hidegrázás idején azonban ez kínzásnak is tűnhet. Ha állandó lázcsillapító hatást kívánunk elérni, a szükséges adagot hatóránként célszerű bevenni.

Kapcsolódó elemek

  • Láz ellen természetesen
    Ahhoz, hogy a szervezet hatékonyan felvegye a harcot a betegséget okozó vírusokkal, baktériumokkal szemben, lázzal védekezik, és ezzel egyidejűleg fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunanyagok termelése is. Vitatott ugyan, hogy a láz hasznos vagy káros a szervezetre, minden esetre annyi bizonyos, hogy az agresszív lázcsillapítás vagy épp ellenkezőleg, annak teljes hiánya veszélyes lehet. Krónikus betegségben nem szenvedők esetében a lázat 38 °C fok alatt nem szükséges csillapítani. Számos esetben gyógyszerek helyett inkább természetes, mellékhatásmentes megoldások közül érdemes, vagy szükséges választani.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST