2013. november 07., csütörtök 16:20

A sütőtök mint gyógynövény

Írta:  IÁmpulser
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A sütőtökben nagyon sok vitamin és értékes ásványi anyag található. A sütőtökben nagyon sok vitamin és értékes ásványi anyag található.
Az őszi időszak a sütőtök ideje. Létezik sokféle vonzó és ízletes étkezési sütőtök, de dísztök is, amely egy olyan anyagot (cucurbitanic) tartalmaz, amelynek keserű az íze, és hányingert, hányást okozhat.
A sütőtök téli zöldségként a hosszú eltarthatósága miatt nemcsak különösen vonzó, hanem nélkülözhetetlen is. Hűvös helyen tárolva január közepéig eltartható. A sütőtök azonban nem csak ízletes, hanem halloweeni kellékként is tökéletes. Már az észak-amerikai indiánok és az ázsiai népek is gyógyhatású ételként becsülték, és a narancssárga húsú zöldség Európában is egyre népszerűbbé vált a sok értékes és egészséges összetevői miatt.


Létezik néhány fajtája, amelyeket orvosságként dolgoznak fel. A magok olajában jelenlévő fitoszterolokat hatékonyan alkalmazzák például a prosztata-megnagyobbodás tüneti kezelésében.
Európában a sütőtököt 1523-ban említik először gyógynövényes könyvekben. 1820-ban a magokat különösen galandféreg ellen ajánlják. A sütőtök magja egész Európában ismert, felhasználása azonban országonként eltérő. Romániában és más balkáni országokban pl. a tökmagot prosztatapanaszokra alkalmazzák, Oroszország különböző területein pedig a sütőtök népszerű féreghajtó.Talán a sok magja miatt a sütőtök a termékenység szimbólumának is számít. A japánok úgy vélik, hogy a sütőtök fogyasztása növeli a potenciájukat. A tökmag fogyasztása bizonyítottan kimondottan pozitív hatású a hólyagra és a húgyutakra. Főleg a prosztatapanaszok enyhíthetők, sőt akár meg is akadályozhatók a magokkal. A sütőtök húsa is egészséges a hólyagnak, veséknek és a húgyutaknak, szabályozza a túl magas koleszterinszintet is.
A sütőtök karcsúsít, mert főként vízből áll. Alig tartalmaz zsírt – 100 gramm sütőtökhús csak 27 kalóriát tartalmaz, cserébe azonban annál több értékes vitamin és ásványi anyag található benne. Gazdag A-provitaminban, C- és E-vitaminban, valamint folsavban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és cinkben. A sütőtöknek víz- és vizelethajtó hatása van, az A-vitamin erősíti az immunrendszert és fontos a látás és a bőranyagcsere szempontjából, a B6-vitamin fontos a vérképzésben és az idegrendszer számára, az E-vitamin pedig megakadályozza a káros folyamatokat a sejtekben.

Kapcsolódó elemek

 • Gyógynövényekkel a -Tavaszi fáradtság- ellen
  -
  A tavaszi fáradtság szervezetünkben zajló bonyolult folyamatok együttes tünete. Tavasszal az emberi szervezet aktívan reagál, beindul az úgynevezett öntisztító mechanizmusa. Az immunrendszer egyensúlya ilyenkor kicsit megbomlik és az alacsony ellenállóképesség jelentősen megnöveli a szervezet vitamin, mikroelem, ásványi anyag és antioxidánsiránti igényét. Szervezetünk helyreállítására semmi sem jöhetnejobban annyira jókor, mint a tavaszi gyógynövények.
 • Mi mindenre lehet gyógyír a kamilla?
  A kamilla egy elterjedt gyógynövény, ami számos probléma ellen jó hatóanyag lehet. Hazánkban is termesztik, sőt, „vadon” is nő, nagyobb mennyiségben megfigyelhető a mezőkön, parlagokon, szikes legelőkön, réteken, akár az útszéleken, udvarokban is. Magának a növénynek jellegzetes illata van. A fészkes virágzatúak csoportját képviseli. 10-20-30-40 cm között nő meg általában. A gyűjtése szedőfésűvel, június-július tájékán történik.
 • Hogyan lehet még egészségesebb?
  Testünk igazi szakértő, képes regenerálni magát, a természetes gyógyulás nem csoda! Bár a hagyományos orvoslás nem ezt sugallja, mégis számos lehetőség áll rendelkezésünkre a gyógyuláshoz. A természetes módszerek alkalmazásához, elsajátításához nem kell megvárni a megfelelő időt.
 • Feketeüröm női bajokra és alvászavarra
  Sajnos a feketeüröm átfogó gyógyhatásai mára nagyrészt feledésbe merültek. Még az alternatív gyógyászatban és a természetgyógyászatban is csak kevés terapeuta alkalmazza a feketeürmöt a praxisában.
 • Articsóka mint gyógynövény
  Az articsóka sok ember számára csupán a konyhából ismerős, ahol előkelő zöldségként sokféle ételhez felhasználják. Közben az articsókának csak kis része alkalmas fogyasztásra, különösen a levelek húsos része, valamint a virágzata.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST