2013. december 10., kedd 16:39

Előzzük meg a bokasüllyedés okozta elváltozásokat

Írta:  Impulser
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Előzzük meg a bokasüllyedés okozta elváltozásokat Előzzük meg a bokasüllyedés okozta elváltozásokat
A lábfej váza 26 csontból áll, közülük legnagyobb a sarokcsont. A talp három ponton támaszkodik, hátul a sarokcsonton, elöl pedig az öregujj és a kisujj lábközépcsontjának fejecsén. Atestsúlyunk viselését pedig a talpunk teszi lehetővé. A láb fokozott megterhelése esetén a boltozatot tartó izomzat kifárad, a sarokcsont pedig befelé dől, az ugrócsont előre-lefelé csúszik, és a láb haránt valamint hosszanti boltozata besüllyed. Ha a kialakult lúdtalp hosszú ideig, kezeletlenül fennáll, a lábcsontokat összekötő ízületekben gyulladásos betegségek lépnek fel.


Az ízületi porcréteg betegsége leggyakrabban az öregujj alapízületében alakul ki, és a járóképességet jelentősen befolyásolja. Ezek a megbetegedések járászavart okoznak, ilyenkor az ujj mozgását kiküszöbölendő, speciális talpat helyeznek a cipőre, hogy megszüntessék a fájdalmat. A talpon további bőrkeményedések és tyúkszemek is keletkezhetnek. Az öregujj középen tartása ezáltal megszűnik.
A lúdtalp egyik részjelensége a létrejött bütyök. A cipő, a bütyök bőrén gyakran gyulladást okoz, amit megelőzhetünk egy félhold alakú kis filclappal, ha a bütyök mögé helyezzük. Súlyosabb esetben műtéti beavatkozás javasolt. A lábboltozat elsimulásának következménye, a sarkon jelentkező fájdalmak és az Achilles-ín alatti nyálkatömlő gyulladása, majd a később bekövetkező meszes felrakódás a sarokcsonton. A bokasüllyedés okozta elváltozások, térd, csípő, sőt még derékfájdalmat is okozhatnak. A leghevesebb fájdalom mindig a lábboltozat lesüllyedésének legelején jelentkezik és az elváltozások kifejlődése után a panaszok meg is szűnhetnek.

Érszűkület a lábszárban


A lábszárfájdalmat a lúdtalpon kívül ütőérszűkület is előidézheti. Ez a fájdalom csak néhány száz méter megtétele után jelentkezik. Legtöbbször az erős dohányosoknál fordul elő, hiszen a nikotin az ütőerekre káros hatással van. Vigyázat, a meleg fürdők és iszapkezelések az érbetegségeket súlyosbítják!

A lábszáron gyakori visszértágulatok gyakran bokasüllyedéssel egy időben alakulnak ki. Ha az érfal kitágul, akkor a benne lévő billentyűk nem tudják a feladatukat ellátni, nem képesek az elhasznált vért visszairányítani a szívhez és a vér nemcsak a szív felé, hanem a lábfej felé is áramlik. A visszér kialakulásának megelőzése pedig sokkal könnyebb lenne, mint a gyógyítása. Hosszabb állómunka esetén hatásos lehet időnként a lábat megfeszíteni és aprókat lépegetni, hogy kipumpálhassa az erekből a vért. Éjszakánként az ilyen lábat emeljük meg, így biztosítva az elhasznált vér visszafolyását.

Fontos a megelőzés


A lábboltozat süllyedésének megelőzését már kisgyermekkorban el kell kezdeni. A járást nem szabad sürgetni, erőltetni. A kifelé fordított lábfejjel való járás, amire biztatják is a kisgyermekeket, inkább csak elősegíti a lúdtalp kifejlődését. A helyes járásmód az, ha a lábak párhuzamosan helyezkednek el és az öregujj előre néz. A lúdtalpbetét célja a test súlyának áthelyezése a lábbelső oldaláról a külső részére. A talpbetéteket először csak rövidebb időre szabad cipőbe helyezni, hiszen viselésével csak fokozatosan érdemes terhelni a lábat, azaz javított helyzethez szoktatni.

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST