2014. február 17., hétfő 14:13

A vér

Írta:  Impulser
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A vér a keringés által jut el a szervezet minden sejtjéhez. Testünk kb. 5-6 liter vért tartalmaz, amit a szív pumpál a vérpályába. A szív percenkénti összehúzódással, nagy nyomással és sebességgel 5 liter vért juttat a főverőérbe.


Ezt a teljesítményt akár a 3-szorosára is képes fokozni. A keringő vérmennyiségea szív koszorúereibe, az agyba és vesékbe, májba és bélrendszerbe, bőrbe és izmokba áramlik.

A vér szerepe


A vérmennyiségnek ki kell töltenie az érpályát. A vérrel jutnak a szervek és szövetek tápanyagokhoz, a vér szállítja a szervezet anyagcseretermékeit a kiválasztószervekhez.A vér viszkozitása keringési zavarokat, véralvadást ún. trombózist okozhat. A vér közreműködik a szervezet védekezésében, hőszabályozásában. A keringő vérmennyiség életkorral és a tápláltsággal is összefügg. A szervezet célszerűen szabályozza a keringő vérmennyiséget, fekvő helyzetben csökken, mertilyenkor az izmoknak és a belső szervekneksincs szükségük annyi tápanyagra, mint munka közben.

Vérképzés


Vérünk állandóan újjáképződik, mennyisége mintegy száz nap alatt cserélődik ki. A vörösvérsejtek általában 10 nap alatt képződnek, megközelítőleg 130 napig keringésben maradnak, majd elöregedve lépbe kerülnek és szétesnek. A fehérvérsejtek sokkal rövidebb ideig, mindössze 30 órán át maradnak keringésben, majd a szövetekben 7-14 napig maradnak életben.

A vérképzéshez szükséges ásványi anyagok közül a vas bír nagyobb jelentőséggel.A felnőtt szervezet 5-6000 mg vasat tartalmazés ahhoz, hogy az anyagcsere állandó egyensúlyban maradjon, folyamatos vasbevitelre van szükség, ami táplálékkal történik. Vegyes táplálkozás esetén naponta 15-20 mg vas kerül a gyomor-bél rendszerbe, de csak egy töredéke szívódik fel. Kisebb fokú vashiány esetén nem, ám súlyosabb esetben vérszegénységhez vezethet.

A vashiány


A vashiányban szenvedő ember fáradt és étvágytalan. Figyelmeztető jelei a fejfájás, szívdobogás, fülzúgás, szédülés, súlyosabb esetben nyelvégés, hajhullás és végtagduzzadás, töredező körmök, rekedtség és emésztési panaszok és végtagokban jelentkező zsibbadás. A vérképzéshez szükséges fehérjebevitel szempontjából jelentősége van a túrónak, a sajtnak és tojásnak.Tévhit, hogy a vashiány pótolható főzelékkel és gyümölccsel, hiszen ezt elsősorban fehérjetartalmú állati anyagokkal lehet, illetve a fehér kenyér fogyasztása helyett is lényegesen jobb a barna. Fontos tudnivaló vasfelszívódás tekintetében,hogy a citrommal nem helyettesíthető a C-vitamin bevitel, mert a citromsavtartalom akadályozza a felszívódást.

Vashiány kezelése


A zavartalan vérképzéshez olyan táplálékra van szükség, ami megfelelő arányban tartalmaz fehérjéket,napi 10-20 milligramm vasat, C- és B –vitaminokat. Fontos az emésztőrendszer megfelelő működése,ehhez pedig egészséges, rendszeres táplálkozásra van szükség.

Kapcsolódó elemek

  • Ha zúg a fül
    A fülzúgás esetén egyfajta belső hangot hallunk, ami nem külső hanginger hatására alakul ki. A hangérzetek különbözőek lehetnek, folyamatosan vagy időszakosan jelentkezők. A fülzúgásnak sok kiváltó oka lehet, nők és férfiak egyaránt érintettek lehetnek. A szervezetben állandóan végbemenő folyamatok, így pl. a vér áramlása az erekben, az izom összehúzódása vagy a szívműködés különböző hanghatással járnak. Fülünk megszokta ezeket a hangokat, a külső zajok pedig elfedik. Egészséges körülmények között csupán csak teljes csendben észlelünk bizonyos zúgást.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST