2014. április 10., csütörtök 15:01

Frontérzékenység

Írta:  Impulser
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Szeszélyes időjárásunk következtében frontok jönnek és frontok mennek. Ez különösen az idősek szervezetére jelent fokozott terhelést, de az ilyen gyakori légnyomásváltozások a fiatalokat sem kímélik. Minden légnyomásváltozásra szervezetünk válaszreakciót küld, ami megzavarhatja a keringési rendszert.
A front nem más, mint a hideg és meleg levegő határán kialakuló légköri képződmény, amelyet a légnyomás és szélerősség változásai, hőmérséklet esése vagy emelkedése, páratartalom egyidejű változása jellemez. A hirtelen légnyomás- és egyéb változásokhoz szervezetünk igyekszik mielőbb alkalmazkodni, ez vérnyomásunkra is hatással van. Ugyanilyen hirtelen emelkedhet vagy csökkenhet vérnyomásunk.


Frontérzékenység leginkább idősek vagy gyengébb immunrendszerrel rendelkezők esetében jelentkezik, de nem ritka a túlhajszolt életmódot folytatók közt sem.

Melegfront


Melegfront esetén értelemszerűen a hőmérséklet nő, viszont a légnyomás csökken, a páratartalom pedig emelkedik, ami hatással van az idegrendszerre. A tüneteket a front átvonulása előtt is érezhetjük, ilyenkor a vérnyomás általában emelkedik, jelentkezhet fejfájás, migrén, álmatlanság, erősödhet a gyulladási hajlam, fantomfájdalmak is előfordulhatnak.

Hidegfront


A hidegfront alatt csökken a páratartalom és a hőmérséklet, a légnyomás nő. Ilyenkor a reumatikus fájdalmak erősödhetnek, csökken a vérnyomás, fejfájás és migrén szintúgy jelentkezhet, valamint fáradtság és kábaság gyötri a frontra érzékenyeket. Az alvás mélyebbé válik és a reakcióidő megnyúlhat.

Kettős fronthatás


Hazánkban előfordul, hogy kettős fronthatás jelentkezik, ilyenkor a meleg- és hidegfronti hatások egyszerre vannak jelen, ekkor igen változatos tünetek jelentkezhetnek. Ilyenkor különösen figyeljünk az idősekre, illetve azokra, akik vérnyomásukra gyógyszert szednek. Célszerű ilyen esetben háziorvossal konzultálni, hogyan kell változtatni az előírt gyógyszeradagon.

Hogyan védekezzünk a frontok hatásai ellen?


Életmódbeli változtatásokkal megelőzhetjük a frontérzékenység kialakulását. Kerüljük a stresszt, próbáljunk testmozgást iktatni életünkbe, megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk naponta és a vitaminokról se feledkezzünk meg. Hatásos segítség lehet a B vitamin illetve a magnézium, mert javítja a stressztűrő képességet. Gyógynövények közül feszültség oldásra alkalmazhatjuk a cirtomfüvet, levendulát, keringés stabilizálására pedig hársfa, kökényvirág és ginzeng ajánlott.

Kapcsolódó elemek

 • Keleti Andrea vitamininfúzióval készül a tavaszra
  A tavasz a megújulás és az újjászületés időszaka, jól tudja ezt a népszerű táncosnő, Keleti Andrea is, aki a hosszú téli hónapok után egy kis feltöltődésre vágyott.
 • A legfontosabb vitaminok áttekintése

  A-vitamin – retinol

  Az A-vitamin különösen fontos a sötétben való látáshoz, a gyerekeknél a növekedéshez és a bőr és nyálkahártya felépítéséhez. A retinol hiánya úgynevezett éjszakai vaksághoz vezet. További tünetek a száraz bőr vagy töredezett haj.
 • Az ezerarcú kakaó
  -
  Egyszerre gyümölcs, fűszer, ital és desszert, rendelkezik élénkítő és gyomornyugtató hatással, a bőrt sugárzóvá és selymessé teszi, hiszen táplálja, helyreállítja a rugalmasságát és simaságát. A kakaó a csokoládé fontos alapanyaga.
 • Köles – egy egészséges szépítő
  -
  Kínában és Mezopotámiában már 8000 évvel ezelőtt fogyasztottak kölesből készült lepénykenyeret. A köles azonban nemcsak a legrégibb, hanem ásványi anyagokban a leggazdagabb gabona is. A bőségesen tartalmazott vitaminok és tápanyagok által a kis magok jóllakatnak, egészségesek és szépítenek. A kölest mégis ritkán találjuk meg a magyar konyhában.
 • Diéta vagy életstílus?
  A diabétesz, és a magas vérnyomás a bizonyítékai arra vonatkozóan, hogy valami nincs rendben azzal, ahogyan táplálkozunk. A statisztikák szerint, hosszútávon minden diéta megbukik. Minden szervezet más, éppen ezért különböző módon is reagál a diétákra. Viszont az egyoldalú étrend, a vitaminok hiánya, egyforma hiánybetegségeket idézhetnek elő.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST