2014. május 29., csütörtök 18:48

Laktózérzékenység

Írta:  Impulser
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(1 szavazat)
Laktózérzékenységről akkor beszélünk, ha a szervezet egy laktáz nevű enzim hiányában nem képes lebontani a tejcukrot. Laktózérzékenység vagy laktóz intolerancia esetén a tejcukor nem bomlik emészthető darabokra, amely a vastagbélben erjedve a vízháztartás zavarát és hasmenést okoz, valamint különböző kellemetlen tünetek léphetnek fel. Fokozott bélgáz termelődik, hasi görcsök, puffadás és felfúvódás, bizonyos esetekben émelygés és hányinger léphet fel.


A laktóz intolerancia kialakulása


Részben genetikai okok is állhatnak a háttérben, de általában felnőtt korban alakul ki, mivel az életkor előrehaladtával a laktáz enzim aktivitása csökken, esetenként meg is szűnik. Antibiotikumok mellékhatásaként is jelentkezhet, illetve a bélnyálkahártya egyéb sérülései is okozhatnak tejcukor érzékenyésget, mint pl. a Crohn-kór, bélgyulladások stb.

Tejcukor érzékenység tünetei


A laktóztartalmú ételek elfogyasztását követő egy óra múlva megjelennek a tünetek: erős szelek, hasi görcsök, fájdalmak és puffadás, hasmenés, súlyosabb esetben hányinger is előfordulhat. A kellő odafigyeléssel kialakított étrend betartásával a laktó zintolerancia nem okoz jelentős életminőség romlást a betegre nézve.

Kezelés és kivizsgálás


Amennyiben a fent említett tünetek jelentkeznek, egyszerűen kiszűrhetjük a laktóz intolerancia gyanúját azzal, ha egy ideig nem fogyasztunk tejtermékeket és megfigyeljük, enyhülnek-e a tünetek. Létezik laktóz tolerancia teszt is, amely során a vércukor szint emelkedését nézik laktóz fogyasztás után. Éhgyomorra történő hidrogén kilégzési teszt során laktóz fogyasztását követően az emésztés során képződő hidrogént nézik, amely a véráramba és a lélegzetbe is bekerül. Ha ez az érték magas, akkor valószínűsíthető a tejcukor érzékenység. Laboratóriumi és szövettani vizsgálattal pedig egyértelműen kimutatható a laktózérzékenység fennállása. Előbbi esetén a székletből, utóbbi esetén pedig a vékonybélbe vezetett szonda segítségével vett szövetből mutatható ki bizonyossággal a betegség.

Hasonló tüneteket okoz az irritábilis bélszindróma és a lisztérzékenység is, ezért mindenképp tanácsos szakemberrel megbeszélni a panaszokat. Ha kisgyermek esetén merül fel a gyanú, hogy valamely étel fogyasztására allergiás tünetek lépnek fel, azonnal forduljunk orvoshoz.

Fontos a megfelelő étrend


Laktózérzékenység esetén tartsuk be a helyes étrend szabályait, tartózkodjunk a tejszármazékokat tartalmazó élelmiszerektől is. Tejtermékeken túl tartalmazhat tejszármazékot a kenyér és a pékáruk, felvágottak, húsipari termékek, salátaöntetek, konzerv ételek, margarin, cukorkák, instant italporok stb.

Nem minden tejterméktől kell azonban óvakodni, a savanyú tejtermékek, az élőflórás joghurtfélékben található tejsavbaktériumok a tejcukrot megfelelően erjesztik, így nem okoznak tüneteket. Szerencsére ma már számos recept található interneten, újságokban, könyvekben, amelyek segítségével könnyedén készíthetünk laktózmentes ételeket és teljes értékű életet élhetünk laktózérzékenység ellenére is.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST