2014. június 19., csütörtök 17:53

Az epekő

Írta:  Impulser
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Az epekő Az epekő
Az epekő gyakori betegség, főként a 20 év feletti nőket érinti. Az epekövek az epehólyagban alakulnak ki az epében oldott sók bizonyos körülmények közötti kicsapódásának eredményeképpen. Ezek a mikroszkopikus kicsapódott szemcsék jelentik a magját annak a kőnek, amely újabb kicsapódások során növekszik.

Az epekő kialakulása


Az epében oldott anyagokat kolloidok védik a kicsapódástól. Ha a kolloidállapotban zavar keletkezik gyulladás vagy pangás miatt, akkor létrejön a kicsapódás és epekő keletkezik, mivel az epehólyag nem tud megfelelőképp kiürülni. A kövek mérete és számuk változó. Lehet nagy, zöld diónyi méretű, de előfordulhat, hogy több apró kő van az epehólyagban. Panaszokat főként a kisebb kövek okoznak, amelyek változtatják helyüket, könnyebben beszorulnak a kivezető csőbe. Ez erős görccsel, fájdalommal jár.

Epekő tünetei


Előfordul, hogy az epekő egyáltalán nem okoz tüneteket, ezek az ún. néma epekövek. A kövek jelenléte gyakran egyéb vizsgálatok során derül csak ki. Epekő jellemző megnyilvánulása az epekőroham vagy epekólika. Általában zsíros étel fogyasztása után jelentkezik, rendszerint éjjel. Hirtelen éles, görcsös fájdalom lép fel a has jobb felső felében, a jobb bordaív alatt. Ez a fájdalom hátrafelé, a jobb lapocka és váll felé sugárzik. A fájdalom olyan erős lehet, hogy a beteg összegörnyed. Ilyenkor az epehólyagtáj nyomásra érzékeny, hozzáérni is alig lehet. A rohamot hányás kíséri, és felléphet láz.
A tüneteket az okozza, hogy az epekő elmozdul és beszorul a kivezetőcsőbe. Ha az epehólyagvezetéket zárja el az epekő, akkor az epehólyag kitágul. Sárgaság pedig akkor alakul ki, ha a közös epevezetéket zárja el a kő.

Epekő kezelése


Az epekő okozta rohamokhoz gyakran epehólyag gyulladás is társulhat. Megfelelő életmóddal és gyógyászati kezeléssel próbálkozhatunk, ha ez nem segít, akkor sebészeti beavatkozásra van szükség. Sajnos ma még nincs olyan eljárás, amivel a köveket fel lehetne oldani.
Diétával és a zsíros ételek mellőzésével megelőzhetjük az epekő kialakulását. A borsmenta olyan gyógynövény, amely gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású, valamint segíti az epe és emésztésben szerepet játszó anyagok kiválasztását. A rozmaring tea is hatásos lehet epebántalmak esetén, serkenti a vérkeringést és segít az emésztésben.

Az epekőhöz hasonló tüneteket más betegségek is okozhatnak, ezért feltétlenül fontos a szakorvosi vizsgálat.
Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST