2014. július 03., csütörtök 17:01

Szívinfarktus és a stressz

Írta:  Impulser
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Az ember mindennapi túléléséhez szervezetének energiára van szüksége. Az energiát a táplálkozásunk során vesszük fel, majd az ereink vér által szállítják tovább és az egész rendszert testünk motorja, a szív szabályozza. Szívünk a külső és belső hatásokra reagál és igyekszik fenntartani a biológiai egyensúlyt. Azonban egyénenként változó, hogy reagál ezekre a hatásokra. Fontos, hogy szívünk állapota egészséges maradjon, hogy a belső egyensúly harmonikus maradjon.


Szív stressz


Rohanó világunkban szívünk legnagyobb ellensége a stressz. A stressz nem minden fajtája jelent azonban veszélyt, hiszen fontos szerepet játszik a túlélésben. A stressz feladata felkészíteni a szervezetet a különböző szituációkra. Azonban a huzamosabb ideje fennálló fizikai, pszichikai stressz különböző egészségügyi problémákhoz vezet.

Stressz eredeti célja


A szív stressz alatt gyorsabban és erőteljesebben ver és szó szerint nyomás alatt áll. Éppen ez a nyomás tesz minket produktívvá, de csak bizonyos mennyiségű stressz képes ezt a különleges energiát kiváltani a döntő pillanatban. Az emberi szervezet a stresszes és nyugalmi állapotok természetes váltakozására rendeződött be.

Az állandó és krónikus stressz árt a testnek, csökkenti a teljesítőképességet és betegséghez vezet. A folyamatos stressz eredménye lehet a rossz közérzet, koncentráció hiánya, hátfájás, fejfájás, gyomor bántalmak, szív- és érrendszeri problémák. A stressz káros hatásainak előjele lehet a magas vérnyomás, a vér minőségének változása, a véredények problémája. Tartós stressz káros hatással van a szívritmusra és a szív teljes munkájára.

Mi okozza a stresszt?


A stresszről mindenkinek elsősorban a pszichés stressz jut eszébe. Az állandó feszültség a munkahelyen, magánéletben, a dohányzás, alkoholfogyasztás, a túlzott gyógyszerfogyasztás romboló az egész szervezetre, de a szívet nem csak a lelki stressz terheli meg. Ugyanígy stressz lehet a túlzott fizikai igénybevétel, a szervezetben lappangó gyulladás, betegség, 2-es típusú cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés stb.

Stresszkezelés


Napjainkban már bizonyos modern eljárásokkal kimutatható, mennyire terhelhető a szív és várható-e probléma működésében. A mindennapokban érdemes relaxációval és testmozgással csökkenteni a felgyülemlett feszültséget és szemléletünket, hozzáállásunkat, sőt életmódunkat megváltoztatni, próbáljunk meg nyitottabban hozzáállni problémáinkhoz és a lehetséges megoldásokra fókuszálni, szemléletünket pozitívra formálni, testi-lelki békénket megtalálni és azt megtartani.

Óvjuk szívünket a folyamatos megterheléstől és előzzük meg a szívrohamot és csökkentsük minimálisra a hirtelen szívmegállás kockázatát!

Kapcsolódó elemek

 • Kutatók éjszakája - Idén a nőknek tartanak szűrést a Semmelweis Egyetem érsebészeti klinikáján
  -
      Budapest, 2014. szeptember 10., szerda (MTI) - Az idei Kutatók éjszakáján a Semmelweis Egyetemen (SE) a nőknél bekövetkező infarktus, annak tünetei és a megelőzése lesz a középpontban; a tavalyi nagy sikerű 24 órás ingyenes szív- és érrendszeri szűrés után idén kifejezetten csak a nőket várják a klinikán, hiszen az infarktus megelőzésében is fontos szerepet játszik a megelőzés, a szűrés.
 • A Crohn és a stressz
   A Crohn betegség krónikus gyulladásos bélbetegségek közé tartozik, a gyomor-bél csatorna betegsége, ami nagyban hasonlít a fekélyes vastagbélgyulladásra. A Crohn betegség az emésztőrendszer egészét érintheti, a gyulladt szakasz műtéti eltávolítása után is, a betegség bárhol visszatérhet.
 • Egyes pezsgőtabletták veszélyesen sok sót tartalmaznak
  -
  Egyes vízben oldódó gyógyszerekben és pezsgőtablettákban annyi a só, hogy rendszeres szedésük magas vérnyomást okozhat, ami veszélyeztetheti a szív és az érrendszer egészségét - állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú brit kutatás.
 • Országos stresszfelmérést indított a Semmelweis Egyetem
  -
   Országos stresszfelmérést indított a Semmelweis Egyetem (SE)Magatartástudományi Intézete, a bárki által elérhető kérdőív kitöltése anonim, a válaszadók azonnali visszajelzést kapnak saját eredményeikről.
 • Magas vérnyomás – mit tehetünk önmagunkért?
  -
  Kockázatos népbetegség
  A magas vérnyomás egy népbetegség és rizikófaktora az érelmeszesedésnek. Következménye szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus, agyvérzés és vesebetegség lehet. Magunk is tehetünk néhány dolgot a vérnyomásunk rendben tartásáért.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST