2014. július 10., csütörtök 15:38

Élünk vagy túlélünk?

Írta:  Bucsák Krisztina
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(22 szavazat)
A kérdés nem lehet mindegy, éppen ezért tudatos egyensúlyra kell törekednünk, az élet minden területén. Törődjünk egészségünkkel, ne hárítsuk az orvosra minden esetben a felelősséget! A betegségek, hiányállapotok és a gyengeség ne tartozzon az emberhez.

A kondíció és lélek elválaszthatatlan


Sokan abban a hitben élnek, hogy a betegség sorscsapásként, véletlenül talál ránk. Az embernek alapvetően változtatni kell gondolkodás módján, és a legtöbb bizalmat az egészségbe kellene fektetnie. A legbiztosabb módszer a megelőzés lenne, a megoldást pedig azt jelentené, ha mellékhatások, ill. szövődmények nélkül gyógyulnánk. Amikor valaki megbetegszik, magától értetődő természetességgel visszavonul, nem eszik, jóval többet alszik, tehát kipiheni magát. Így a szervezet viszonylag rövid idő alatt regenerálódhat, gyógyulhat. A gyógyítást nem lehet a lélektől elkülöníteni! Meg kell tudni nyílni, tudatos egyensúlyt kell teremteni test és lélek között, hogy a gyógyulás optimális körülmények között érvényesülhessen. A stressz kezelésének elengedhetetlen feltétele az érzelmek szabályozásának képessége, valamint a nehéz helyzetekben tanúsított pozitív hozzáállás.

Hatékonyabb élet


Az élet nehéz időszakaiban, hatékony eszköz a rendszeres testmozgás. Mindenképpen fontos valamilyen fizikai tevékenységet végeznünk, hiszen az egészség, csak aktív életmóddal és egészséges táplálkozással tartható fent. A fizikai aktivitás hiánya és a súlyfelesleg, megemelheti az inzulinszintet a vérben. A vastagbél tumorok és a tüdődaganatok is gyakoribbak az inaktív, mozgásszegény életmódot követőknél. Az egészséges táplálék szervezetünket alapvetően biztosítja fehérjékkel, zsírokkal, szénhidrátokkal, vitaminokkal, és nem utolsó sorban ásványi anyagokkal. Aki megbetegszik, szüksége van arra, hogy gyógyulás után egészséges összhangban élhessen tovább környezetével. Amikor a megszokott életünkben ránk tör a betegség, változtatásokra kényszerülünk. Az emberi természet intelligenciájánál fogva pontosan tudja, milyen irányban kell változtatni. Természetes, ha az ember évente pár alkalommal náthás lesz. Tavasszal és tél elején az öntisztulás érdekében, szervezetünk alkalmazkodik, és öngyógyító folyamatait indítja be.

Fokozott elszigeteltség


A rendszer fontos az ember életében, ezzel eredményesen kiküszöbölhető a felesleges idegeskedés. A feszültség ugyanolyan ragadós, mint az ásítás, dadogás vagy a nevetés. Ki ne érezte volna már életében legalább egyszer, hogy egy passzív, rosszkedvű emberrel találkozva, elromlott a hangulata? Addig hiába is volt jókedvű, derűs, minden egy szempillantás alatt megváltozik. A nyugtalanság, a stressz, gátolja, hogy magunkra figyeljünk. Főként egy gyógyulási folyamatban fontos hogy figyelmünket magunkra irányítsuk. Minél távolabb jutunk a természettől, annál inkább kerülünk összetűzésbe annak törvényszerű erőivel. Hibás beidegződéseink miatt önmagunk ellen dolgozunk ahelyett, hogy egyszerűen, megtanulnánk magunkra figyelni. A kialakult mozgásszegény életmód hatására folyamatosan csökken a fizikai teljesítőképesség is, a számítógépezés és rendszeres televíziózás következményeként pedig fokozódik az elszigeteltség. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, a daganatos betegségek egyharmada is megelőzhető egészséges táplálkozással, a megfelelő testsúly megőrzésével és egy életen át tartó aktív életmód fenntartásával.


 

Kapcsolódó elemek

 • A túl sok és gyors tempójú futás épp oly káros lehet, mint a mozgásszegény életmód
  -
      London, 2015. február 4., szerda (MTI) - A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.
 • Szunai Linda így lesz fitt a strandszezonra!
  Népszerű szépségkirálynőnek lenni igazi kihívás, jól tudja ezt Szunai Linda, Miss World Hungary 2011 is, aki mindent megtesz azért, hogy még egészségesebb és fittebb legyen a nyári strandszezonra! A következőkben Linda elárulja életmód tippjeit!
 • Borban az egészség
  Egészségünk érdekében, akár minden nap ihatunk egy pohárka vörösbort, hiszen a benne található polifenolok javunkat szolgálják, viszont fontos a mértékletesség. Maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.
 • Makrobiotikus táplálkozás
  A makrobiotika nem csak közönséges étrend vagy étkezési szokás, hanem alapvetően filozófiai életmód. Jellemzően egyfajta meggyőződés, hogy a mentális és fizikai állapot elválaszthatatlan egymástól.
 • A gyógyfürdők hatása a szervezetre
  Ha megfigyeljük a fürdőbe érkező vendégek járását, érdekes jelenséget tapasztalhatunk. Az érkező emberek fáradt tartása távozáskor megváltozik rugalmas, könnyed mozgássá. Sokan, akik befelé még sántikáltak, kifelé menet már egyenesen járnak, mivel a gyógyfürdők vize jótékony hatással van az emberi szervezetre. A víz kémiai anyagainak komplex ingerhatásairól van szó, amely az egész szervezet működését befolyásolja.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST