2014. július 14., hétfő 17:04

Orrpolip és fejfájás?

Írta:  Bucsák Krisztina
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(2 szavazat)
Az orrpolip tulajdonképpen az orrnyálkahártya gyulladásos eredetű, un. burjánzása az orrfőüregben és/vagy melléküregekben. Az orrpolipok kialakulásában bizony jelentős szerepet játszik a szervezet kémhatásának savanyú irányba való eltolódása, vagy akár a Reflux is.


Gyakori az allergia, a krónikus nátha, és arcüreggyulladás miatt kialakuló polip. Mivel a polipok elzárják a levegő útját az orrban, könnyen kiszárad a torok és a garat nyálkahártyája, ami gyakori torokgyulladáshoz vezethet. Hasonlóképp elzáródhatnak a melléküregek, az arcüreg és a homloküreg kivezető nyílásai is, aminek pedig krónikus arcüreg-gyulladás lehet a következménye. Férfiaknál háromszor akkora az orrpolip kialakulásának esélye, mint a nők esetében. Egyes kutatások szerint, az orrpolipok kialakulásában nem csak az örökletes helyi faktorok játszhatnak elsődleges szerepet, hanem a levegő szennyezettsége, az allergiát okozó allergének, a tüdőasztma és egyes allergiáért felelős gombafajok is. Az allergiás orrgyulladás során, a levegő pollenjei vagy bizonyos vegyszerek, fokozottabban ingerlik az orrnyálkahártyát, ezért az ismétlődő ingerek hatására, a nyálkahártya néhol polippá alakul.

Az orrpolip tünetei


Az orrpolip növekedésével párhuzamosan súlyosbodhatnak a tünetek is. A kisebb polipok jellemzően fekvő helyzetben elmozdulhatnak, szabadabb orrlégzést biztosítva, később pedig ismét gátolhatják a levegő útját. A nagyobb orrpolipok teljesen elzárhatják az orrüreget, ekkor már a légzés, szájon át történik. Emiatt a torok és a garat nyálkahártyája kiszárad, a torok érzékennyé válik, az orrmelléküregek, az arcüregek és a homloküreg nyílásainak elzáródása, pedig gyulladáshoz vezethetnek. Ha az orrpolip teljesen kitölti az orrjáratokat, megjelennek az alvási apnoe (légzéskimaradás) tünetei is, és az alvás alatti elhúzódó légzésszünet következményeként pedig csökken a vér oxigénszintje.

Hogyan kezelhető az orrpolip?


Az orrpolipok kezelésének optimális megoldását egységes terápia jelentené, mivel az esetek döntő többségében, gyulladásra utaló jelek is mutatkoznak. A kisméretű orrpolipok esetén, többnyire, helyi szteroid orrspray használata ajánlott. Amennyiben a gyulladás felülfertőződött, szükség lehet antibiotikus kezelésre is. Mivel a polipok legkellemetlenebb következményei a légutak elzáródása, és a gyakori orrmelléküreg-gyulladás, megoldásként alkalmazható az endoszkópos műtét, amelynek célja az orrüreg és az orrjáratok szabaddá tétele.

Orrpolip megelőzése


Az orrpolip kialakulásának megelőzése céljából legfontosabb, ha nem engedjük, hogy szervezetünk elsavasodjon. Megelőzés, és a már kialakult polipok kezelésében fontos szerepet játszik a méregtelenítés, ezen belül a lúgosítás és a megfelelő étrend kialakítása. Az orrpolip kialakulásának leggyakoribb oka az allergia. Javasolt terápiák közé sorolható a lágylézer alkalmazása, mivel a lézerfény az orrba vezetve bevilágítja az orrüreget és az agyüreg alsó falát is. Használatával nem csak az allergiás tünetek szüntethetők meg, hanem az orrnyálkahártyától távoli területeken is érvényesülhet a lézer rendkívül jótékony keringésjavító hatása! Az idejében felfedezett kezdődő orrpolip kezelésében rendszeresíthető a Félvezető lézer terápiás eszköz. A polipok műtéti eltávolítása után a polipok ismét kiújulhatnak. Az orrpolipos betegek, gyakran allergiásak lehetnek aszpirinre, és nem-szteroid, gyulladáscsökkentő szerekre. Mivel bizonyos szempontból az orrpolip, egyfajta allergiás reakció következménye, kezelése az új terápiás lehetőségek mellett egyszerűen megoldható, eredményesen kezelhető. A gyógyszerek tartós alkalmazása az allergiához hasonló állapotot idézhetnek elő, bizonyos orrsprayk használata által okozott mellékhatásokat pedig, sokszor jóval nehezebb kezelni, mint önmagában az allergiás tüneteket.
 

Kapcsolódó elemek

 • Így tudsz megszabadulni a makacs fejfájástól ezzel a mágikus itallal!
  Aki gyakran szenved migrénes fejfájásban, tudja, hogy a probléma az egész életét meg tudja keseríteni.
  Érdemes megismerkedni az alternatív gyógymódokkal, hiszen rendszeres alkalmazásuk által könnyen megszabadulhatunk a hasogató fejfájástól. Felejtsük el a fájdalomcsillapítót, hiszen az alábbi keverék percek alatt enyhíti a fejfáját.
 • Refluxos? Változtasson étrendjén!
  Égető érzés a gyomorban, emésztési zavarok, sebes garat, torokfájás, sav marta nyelőcső… többek között ezen tünetek is a reflux betegségre utalhatnak. A reflux a felső gyomorszakasz, a gyomorszáj gyengeségéből adódó betegség, mely során a gyomorsav vagy akár a gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsőbe. Ez a jelenség egészséges embereknél is előfordulhat, betegségnek akkor minősül, ha már panaszokat okoz és többször is előfordul. Hogyan enyhíthetjük a reflux kellemetlen folyományait?
 • Házi módszerekkel a fejfájás ellen!
  A fejfájás sok ember életét keseríti meg. Majdnem mindenki átélte már – a migréntől a tenziós fejfájásig. A lüktető homlok vagy halánték idegesítő, akadályoz a munkában vagy nem hagy aludni. Sokan szívesebben próbálkoznak házi módszerekkel eltüntetni a kínzó fejfájást, mint hogy rögtön a patikába menjenek gyógyszerért. De mi az, ami használhat?
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST