2014. július 17., csütörtök 17:57

A Crohn és a stressz

Írta:  Bucsák Krisztina
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
 A Crohn betegség krónikus gyulladásos bélbetegségek közé tartozik, a gyomor-bél csatorna betegsége, ami nagyban hasonlít a fekélyes vastagbélgyulladásra. A Crohn betegség az emésztőrendszer egészét érintheti, a gyulladt szakasz műtéti eltávolítása után is, a betegség bárhol visszatérhet.

 
A Crohn betegségre jellemző hogy a jó és rossz időszakok egymást követik, időnként feltör, fellángolva minden tünetével, majd ezt követően csendes és tünetmentes időszakká szelídül. A betegség általában már fiatal korban jelentkezik, a jelenleg alkalmazott gyógyszerek is csak mérséklik a tüneteket. Crohn-betegség kialakulásáért elsősorban a vastagbél toxintartalma a felelős, a gyomor bármely része érintett lehet. Feltételezhető, hogy a betegség kialakulásához hozzájárulnak azok a baktériumok is, amelyek a hűtve tárolt élelmiszerekben rendszerint jelen vannak, hiszen ezek a baktériumok hűtési hőmérsékleten is képesek elszaporodni. Amikor a szervezetbe kerülve eljutnak a vékonybélbe, ott túlzott immunválaszt keltve, gyulladást idézhetnek elő.

A gyógyítás kulcsa lehet a megfelelő stressz-kezelés?


A betegség fellángolása, valamint a környezeti stressz szoros összefüggésben állnak. A túlzott egyoldalú, helytelen táplálkozás és a stressz súlyosbíthatja a betegséget, az örökletes, a genetika, vagy akár környezeti tényezők is nagyban hozzájárulhatnak a betegséghez. A Crohn betegség jellemző tünete a hasi fájdalom, ami különösen a bal alhas területén jelentkezhet, és a sürgető hasmenés, ami akár 10-15 alkalommal is, és alkalmanként vért is tartalmaz. A tünetek általában étkezés után jelentkeznek, mindezekhez pedig társulhat hőemelkedés, esetleg láz is. A tartósan fennálló véres hasmenés pedig idővel vashiányhoz és vérszegénységhez vezet. A betegséghez étvágytalanság és fogyás társul, továbbá az ízületi fájdalmak is gyakori panaszok. Az alkalmazott gyógyszerek megváltoztatják a szervezet gyulladáskeltő és fenntartó képességét, sebészeti beavatkozás akkor válik szükségessé, ha gyógyszerekkel már nem lehet kontrollálni a tüneteket, illetve ha bélelzáródás, vagy egyéb szövődmény alakul ki. Noha a sebészi beavatkozás rövid ideig megszűntetheti az akut panaszokat, sajnálatos módon a betegség gyakran kiújul.

Szigorúan diéta?


Nagyon komolyan kell venni a megfelelő táplálkozást az olyan krónikus betegségek esetén, mint a hasmenés, ugyanis a szervezet folyadékot, tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat veszít. A legideálisabb a Crohn betegek számára, a kiegyensúlyozott, választékos, könnyen emészthető étrend. Érdemes valamilyen nagy dózisú multivitamin-ásványianyag táplálék-kiegészítőt szedni, hiszen a Crohn betegségnél különösen a cink-, folsav-, B12-vitamin-, D-vitamin- és a vashiány jellemző. A cink, a folsav és a B12-vitamin szükséges a betegség miatt károsodott bélsejtek regenerációjához. Ugyan kerülni kell a tejtermékeket, viszont a kaukázusi kefir bátran fogyasztható. A hús- és tejtermékekből származó fehérje- és zsírbevitel helyett magasabb arányban érdemes növényi fehérjét fogyasztani pl. hüvelyeseket, gabonafélék, vagy káposztacsírát, lucernacsírát, algát, búzafű levet, virágport, mert ezekben mind megtalálhatók az esszenciális aminosavak. A cukrot, cukrozott italokat, illetve a feldolgozott élelmiszereket kerülni kell, hiszen a betegség kialakulása visszavezethető a magas cukor, és az alacsony rosttartalmú ételek fogyasztásához.

Belső csatatér


A gyulladás alapvetően a károsodásra hajló önvédelmi immunválasz része. Gyulladásos bélbetegség joggal tekinthető autoimmun betegségnek, hiszen ebben az esetben az immunrendszer az egészséges tápcsatornáért felelős baktériumok ellen lendül támadásba. A változékony és időszakos tünetek mellé, érzelmi feszültség is párosul. A tartós stressz rombolja az immunrendszert, gyulladásos élettani folyamatokat indít el. Megfontolandó nem elmerülni az élet örökös kihívásaiban, sokkal inkább tekintsünk rájuk úgy, mint megoldandó feladatokra. Ne indítsunk intenzív harcot önmagunk, vagy mások nézetei ellen, sem túlzó csatározásokat dacból vagy akár haragból. Ne rágódjunk feleslegesen, gondolkozzunk el azon, hogy mi az, amit nem vagyunk képesek megemészteni életünkben. Higgyünk benne, hogy mindig időszerű változtatni a hozzáállásunkon!


 

Kapcsolódó elemek

 • Szívinfarktus és a stressz
  Az ember mindennapi túléléséhez szervezetének energiára van szüksége. Az energiát a táplálkozásunk során vesszük fel, majd az ereink vér által szállítják tovább és az egész rendszert testünk motorja, a szív szabályozza. Szívünk a külső és belső hatásokra reagál és igyekszik fenntartani a biológiai egyensúlyt. Azonban egyénenként változó, hogy reagál ezekre a hatásokra. Fontos, hogy szívünk állapota egészséges maradjon, hogy a belső egyensúly harmonikus maradjon.
 • Országos stresszfelmérést indított a Semmelweis Egyetem
  -
   Országos stresszfelmérést indított a Semmelweis Egyetem (SE)Magatartástudományi Intézete, a bárki által elérhető kérdőív kitöltése anonim, a válaszadók azonnali visszajelzést kapnak saját eredményeikről.
 • A kalciumról bővebben
  -
  A kalcium (Ca) puha, könnyű fém, mely az alkáliföldfémek közé tartozik. A földkéregben előforduló elemek közül az ötödik leggyakoribb. Hevesen reagál az oxigénnel és a vízzel, ezért a természetben csak vegyületei (szerves és szervetlen), illetve sói fordulnak elő. Mint biogén elem minden élő sejt egyik építőköve, minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen. A kalcium rendkívül fontos szerepet tölt be az élő szervezetekben, elsősorban a sejtfolyamatokban, de a csontok és a fogak alapját is a kalciumsók alkotják. Előfordul azonban az izmokban, a vérben, egyéb testnedvekben, illetve szervekben. Az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fém a szervezetünkben.
 • Vigyázat: huzat! Hogyan védekezzünk a nyakfájás ellen?
  Ha a nyakunkat keménynek és görcsösnek érezzük, és a fejünket csak fájdalmak mellett tudjuk elfordítani, akkor minden mozdulat kínszenvedés. Egy számítógép előtt töltött fárasztó nap után, vagy ha lehúzott ablaknál autózunk, nem ritkák ezek a panaszok. Az ilyen huzat, stressz vagy rossz testtartás okozta nyakfájást egyszerű házi módszerekkel enyhíthetjük, és gyakran – néhány tanács követésével – el is kerülhetjük. Olykor azonban a nyakfájás szervi betegség jele is lehet.
 • Lelki egészség és anti-aging
  A lelki egészség éppolyan fontos anti-aging szer, mint a testi egészség. Aki tartósan szenved lelki terhek és stressz alatt, gyorsabban öregszik.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

Celsus az egészségért

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST