2014. november 20., csütörtök 19:41

Megugrott a HIV-fertőzöttek száma Csehországban

Írta:  Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
    Prága, 2014. november 20., csütörtök (MTI) - Jelentősen megemelkedett a HIV-fertőzöttek száma az idén Csehországban - közölték csütörtökön az ország hatóságai.

    Az idei év első tíz hónapjában 208 embernél mutattak ki pozitív eredményt a laboratóriumi vizsgálatok. A szerzett immunhiányos (AIDS) betegek száma hússzal emelkedett, kilenc beteg meghalt - közölte Vratislav Nemecek, a cseh nemzeti HIV/AIDS laboratórium vezetője csütörtökön egy prágai sajtótájékoztatón.

    Tavaly 235 új HIV-fertőzött embert vettek nyilvántartásba, miközben 2012-ben 212 betegnél regisztrálták a fertőzést. A korábbi években az új HIV-fertőzöttek száma alacsonyabb volt, mint az idei első tíz hónapban.

    "A Cseh Köztársaságban továbbra is alacsony a HIV-fertőzöttek száma, de a növekvő tendencia veszélyes és figyelni kell rá" - jelentette ki Nemecek. Leszögezte: szakértők úgy vélik, hogy a HIV-fertőzöttek száma valójában a regisztrált betegek duplája.
    Csehországban hivatalosan 1985-től tartják nyilván a HIV-fertőzötteket.

    1985 óta mintegy 23 millió HIV-tesztet végeztek el a közép-európai országban. Közülük 3,3 millió terhes nő is alávetette magát a vizsgálatnak. Saját kérésre mintegy 340 ezer embernél végezték el az immunhiányt okozó vírust kimutató tesztet.

    Szakértők szerint Csehországban a lakosság - különösen a fiatalabb generációk - körében az utóbbi években jelentősen csökkent a HIV-fertőzéstől való félelem, s ennek egyik negatív következménye, hogy a fertőzöttek száma emelkedik.

Bár világviszonylatban Csehországban alacsonynak mondható a HIV-fertőzések száma, az orvosok szerint az esetek gyors növekedése aggodalomra ad okot.

Általános szakértői vélemény, hogy a növekedés oka az erotikus szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számának gyors növekedése, illetve az, hogy az utóbbi években szexuális téren nagyon visszaesett a csehek óvatossága.

 

Kapcsolódó elemek

 • Rekordszámú személygépkocsit gyártanak az idén Csehországban
  -
      Prága, 2014. október 21., kedd (MTI) - Rekordszámú, legalább 1,2 millió személygépkocsit gyártanak az idén Csehországban. Ez hat százalékkal több, mint 2013-ban - jelentette ki Martin Jahn, a cseh autóipari szövetség (SAP) elnöke egy prágai szakmai konferencián kedden.
 • AIDS-világnap - A megelőzés jegyében rendeznek programokat
  -
  Előadásokat és egész napos műhelyfoglalkozásokat szerveznek november 29-én, valamint jótékonysági gálaestet december 1-jén a HIV-fertőzéssel és AIDS-betegséggel szembeni védekezés és megelőzés elősegítésére, valamint a betegséggel kapcsolatos tabuk ledöntésére a Ferencvárosi Művelődési Központban.
 • A csehországi Rabí-vár
  Egy csehországi nyaralásnál lehetőség szerint ne hagyjuk ki a dél-nyugat-bohémiai régióban, Klatovyban található Rabí várának megtekintését. A Rabí-vár az azonos nevű 350 fő lakosú faluhoz tartozik, amely kb. 10 km-re terül el a dél-nyugati Suice városkától Sumava festői dombjai között.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST