2013. május 24., péntek 12:29

Megbocsátás a párkapcsolatban

Írta:  IMPULSERMAGAZIN
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(1 szavazat)
Ön képes maradéktalanul megbocsátani? Ön képes maradéktalanul megbocsátani?
Vannak dolgok, amikre egyedül csak az ember képes, mint például a megbánás és a megbocsátás. Akárhonnan is nézzük a kérdést, a megbocsátás egy természetellenes cselekedet, hiszen valaki olyat tesz, ami a másik ember számára fájdalommal, veszteséggel járt, ennek ellenére a szenvedő fél feloldja tettének súlya alól. Gyakran előfordul, hogy a gyerekeknek, akik valamilyen csínyt követnek el, a szülők nem bocsájtanak meg egyből, mondván, hadd érezzék, és büntetésüket hosszú időre kitolják.


A párkapcsolatokban is történhetnek hasonló esetek. Ha az egyik fél olyan súlyos hibát követett el, amiért a másik jogosan haragszik, heteken, hónapokon vagy épp éveken át nem szól hozzá. Ezzel is jelezve, szenvedjen meg a bocsánatért.

Képzeljünk el két nyakas párt, akik egymás idegeire mennek, és érzelmi kötélhúzásuk által folyamatosan ébren tarják hatalmi harcukat.

-Nem hiszem el! Elfelejtetted, hogy ma estére meghívtak minket Karcsiék!
-Ne haragudj, de a te barátaid, neked kellett volna észben tartanod!
- Igen, de megkértelek, hogy írd be a naptárba a mai napot!
-Te nem vagy normális! Pont úgy teszel, mintha én lennék a hibás! Nem az én barátom, hanem a tied.
-De téged is meghívtak, nem csak engem!
-Akkor sincs sok közöm hozzájuk…

 

A meddő vita sohasem ér véget. Egy egyszerű időpontról volt szó, de mekkora galibát okozott, hogy a büszkeség elkezdett veszélyben forogni. Egyik fél sem hajlandó hátrálni, bocsánatot kérni. Az eredmény szüntelen harag, neheztelés.
Ha az idő együtt tart két ilyen embert, de nem beszélik meg problémájukat, és nem tudnak megbocsátani, létrejön egy szent hallgatás, ami védi a látszólag beforrt sebeket. Tudják, egy apró kis múltidézés újra feltéphetné, és kiserkenne a vér. Ebben az esetben nem történt meg a megbánás, megbocsátás. Nem lettek nevükön nevezve a dolgok. A felszín alatt továbbra is fortyog a rosszul sikerült baráti meghívás.
A megbocsátás nem egyfajta magasabb rendű erkölcs törvénynek való engedelmesség. A saját érdekünk is. „A megbocsátás elsősorban- és gyakran egyedül – annak jelent gyógyulást, aki megbocsát. Amikor őszintén megbocsátunk valakinek, akkor szabadon engedünk egy foglyot – csak ekkor értjük meg, hogy ez a fogoly mi vagyunk!” (Lewes Smedes)
A megbocsátás nem a büntetés elengedése. Ezért könnyen meglehet, hogy valakinek megbocsátjuk az ellenünk elkövetett vétségét, mégis ragaszkodunk az igazságos büntetéshez. De ha sikerül eljutnunk odáig, hogy szívből megbocsátunk párunknak, mindkettőnkre egyformán, gyógyító erővel fog hatni.
Mi történik? A megbocsátáskor levesszük a rossz cselekedetet az elkövetőről, aki szabaddá válik, és valósággal újjászületik, meglágyul. Az egyik percben még úgy állt előttünk, mint egy fájdalmat, bánatot okozó személy, azonban a következő pillanatban új azonosságtudatot kapott. A távolság kettőnk között megszűnt, közel kerültünk egymáshoz. A múltunk, amit fájdalmassá tett a vétkes fél, átalakult. Nem a fájdalomra koncentrálunk többé, hanem a gyógyulásra, így az összetartozás érzését még mélyebben átélhetjük.

Kapcsolódó elemek

 • Megalázás, megszégyenítés a párkapcsolatban
  Ismerkedés, álmodozás, eljegyzés, esküvő, nászút, nászéjszaka, majd hétköznapi pillanatok és hétköznapi csalódások, veszekedés, bántalmazás, megalázás, megszégyenítés, megcsalás, válás… Sok párkapcsolat végződött már így, ha részleteiben nem is egyezett minden. Vajon mi vezethet odáig, hogy a szerelmi fészekben végül puskaporossá válik a levegő?
 • Bevált tippek vitás helyzetekre?
  Klára és Péter több éve élnek házasságban. Gyermekeik felnőttek, mondhatni kirepülő félben vannak. Azt írják, hogy kezdetben minden olyan szép volt. Az érintés, a mosoly, a beszélgetések, az utazások, a közös álmok, a csók, a szex… egyszóval egymásra találtak. Nemrég azonban azt fedezték fel magukon, hogy már nem annyira kívánják egymást, egyre többet veszekednek. Kérdezik, mivel tehetnék még változatosabbá az életüket és hogyan uralkodjanak magukon, ha a partnerük olyat tesz, ami felidegesíti a másikat? Hogyan találhatnának vissza egymáshoz?
 • „Segítség! Unom a párom!”
  Miért válhat unalmassá egy jól indult kapcsolat? Szinte alig találunk örömöt a közös dolgokban. Ráadásul idegessé válunk, ha azon kezdünk el dolgozni, hogy jól érezzük-e magunkat egymással.
 • A párkapcsolat végtelen fantáziája
  Miközben ezt a fotót nézem, azon gondolkodom, hogy mitől olyan érdekes? Lehet, hogy titokban mindannyian arra vágyunk, hogy idős korunkra a párunkkal eltévedjünk egy nagy virágos mezőn, kerékpárral vagy anélkül, és ezen az egészen egy jót mosolyogjunk? Vagy inkább valami olyasmit átélni, ami a múlt közösen szerzett élményeiből táplálkozva a jelen eseményeinek is értelmet, varázslatot ad?
  A párkapcsolat lehet fantáziában gazdag, örömteli, élvezetes, határtalanul boldog, de lehet unalmas, lapos, fárasztó, idegesítő is. Az elsőt nehéznek tűnik szinten tartani? Pedig sokkal könnyebb, mint gondolnánk, annak ellenére, hogy a második mindenkinek megy, csípőből, elég hozzá egy megjegyzés a vasárnapi ebéddel kapcsolatban. A titok egyszerű: semmi sem kötelező, mert egyszerűen csak jön magától mindaz, amit egymásért és egymással teszünk! Könnyedén!
 • Mitől férfi egy férfi, és mitől nő egy nő?
  Egyre többször hallani férfi és női szerepekről szóló előadásokat, és talán a legtöbb bevétel is a „szerepekből” származnak. Lehet azért, mert sejtjük, hogy valami nincs rendben körülöttünk. Ráadásul úgy tűnik, a férfiak és a nők sem azok, akiknek valójában lenniük kellene!
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST