2013. szeptember 18., szerda 15:52

Megalázás, megszégyenítés a párkapcsolatban

Írta:  Aranyos Zsolt
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(1 szavazat)
Ismerkedés, álmodozás, eljegyzés, esküvő, nászút, nászéjszaka, majd hétköznapi pillanatok és hétköznapi csalódások, veszekedés, bántalmazás, megalázás, megszégyenítés, megcsalás, válás… Sok párkapcsolat végződött már így, ha részleteiben nem is egyezett minden. Vajon mi vezethet odáig, hogy a szerelmi fészekben végül puskaporossá válik a levegő?


Sokan színészeket meghazudtoló módon játsszák a szerepeiket csak azért, hogy kedvesük egy szép napon igent mondjon. Azt gondolják, hogy elkötelezve magukat mostantól azt csinálhatnak, amit akarnak. Az elvakult szerelem azonban nem indok arra, hogy valaki becsapja a másikat vagy önmagát, és egy életre szóló rossz döntést hozzon.

Akik alacsony önértékeléssel rendelkeznek, amúgy is könnyen gondolhatják azt, hogy a mostani párjuknál jobbat úgysem találnak, ezért aztán hamar beadják a derekukat. Ellenben velük, mások önző egójukat legyezgetve olyan partnert választanak, akivel nem kell szégyenkezniük, hanem lehet prezentálni, kitűnni a tömegből, sőt, kifejezetten élvezik, ha irigykednek rájuk kortársaik, kollégáik, a „konkurencia”.

A rossz választás persze előbb vagy utóbb – de inkább előbb-, meghozza a gyümölcsét. A párunk nem várt módon kivetkőzhet magából. Olyan oldalát mutatja, amilyet előtte nem is tapasztaltunk. Ez történhet azért, mert úgy érzi, hogy a párja becsapta őt: házasságuk előtt odaadó, kedves, hűséges szerelmes benyomását keltette, most pedig miután megkapta, mellőzi társaságát, s ha szexuális vágyaival közelít felé, menekül, kifogásokat gyárt. De az is lehetséges, hogy a magából kiforduló személy titkolta árnyoldalát. Miután szabad a gazda, már semmi sem szent.

Ebben a párkapcsolatban végül napi szinten megjelenik a megaláztatás, megszégyenítés, csúfolás, kritizálás, egyszóval minden, amihez képest a pokol egy békés szigetnek tűnhet. Az apró dolgokat felnagyítják, és amikor csak lehet, sértegetik egymást. Állandó harc veszi kezdetét, amibe annyira belejönnek, hogy észre sem veszik, milyen nyomasztó légkört alakítottak ki maguk körül. Társaságban sem mellőzik többé csípős megjegyzéseiket, amiken a látszat kedvéért jókat nevetnek, de legbelül majd felrobbannak.Lehet-e kezdeni valamit egy ilyen párkapcsolattal?


 • ha mindketten akarják, akkor igen!
 • ha felvállalják döntéseik miértjét és őszintén szembe mernek nézni egymással, önmagukkal, félelmeikkel, vagy akár azzal a hátsó szándékkal, ami miatt a kezdet kezdetén párjukra esett választásuk, új szemszögből tekinthetnek először önmagukra, majd párjukra, és végül kettőjükre!
 • ha megértik, hogy elképzeléseik soha nem valósulhatnak meg, mert olyan ember nincs, akiről álmodoznak, akkor felismerve saját esendőségüket rácsodálkozhatnak párjuk egyediségére is.
 • ha eljutnak odáig, hogy készek megismerni egymást, úgy ahogy vannak, jó és rossz tulajdonságaikkal egyaránt, akkor felvillan az első fény a sötét alagút végén.
 • ha megtalálják mi az, ami állandó, felfelé vezető mozgásban tarthatja kapcsolatukat, akkor megtapasztalják, milyen érzés egy jól működő párkapcsolatban élni.

Mindannyian képesek lehetünk arra, hogy túllépjünk félelmeinken, gyengeségeinken, és lebontsuk azokat a védőgátakat, amelyek megakadályoznak abban, hogy sikereket érjünk el a párkapcsolatunkban! Ráadásul, egy ütős párkapcsolati tréning csodákra képes!

Kapcsolódó elemek

 • Bevált tippek vitás helyzetekre?
  Klára és Péter több éve élnek házasságban. Gyermekeik felnőttek, mondhatni kirepülő félben vannak. Azt írják, hogy kezdetben minden olyan szép volt. Az érintés, a mosoly, a beszélgetések, az utazások, a közös álmok, a csók, a szex… egyszóval egymásra találtak. Nemrég azonban azt fedezték fel magukon, hogy már nem annyira kívánják egymást, egyre többet veszekednek. Kérdezik, mivel tehetnék még változatosabbá az életüket és hogyan uralkodjanak magukon, ha a partnerük olyat tesz, ami felidegesíti a másikat? Hogyan találhatnának vissza egymáshoz?
 • „Segítség! Unom a párom!”
  Miért válhat unalmassá egy jól indult kapcsolat? Szinte alig találunk örömöt a közös dolgokban. Ráadásul idegessé válunk, ha azon kezdünk el dolgozni, hogy jól érezzük-e magunkat egymással.
 • A párkapcsolat végtelen fantáziája
  Miközben ezt a fotót nézem, azon gondolkodom, hogy mitől olyan érdekes? Lehet, hogy titokban mindannyian arra vágyunk, hogy idős korunkra a párunkkal eltévedjünk egy nagy virágos mezőn, kerékpárral vagy anélkül, és ezen az egészen egy jót mosolyogjunk? Vagy inkább valami olyasmit átélni, ami a múlt közösen szerzett élményeiből táplálkozva a jelen eseményeinek is értelmet, varázslatot ad?
  A párkapcsolat lehet fantáziában gazdag, örömteli, élvezetes, határtalanul boldog, de lehet unalmas, lapos, fárasztó, idegesítő is. Az elsőt nehéznek tűnik szinten tartani? Pedig sokkal könnyebb, mint gondolnánk, annak ellenére, hogy a második mindenkinek megy, csípőből, elég hozzá egy megjegyzés a vasárnapi ebéddel kapcsolatban. A titok egyszerű: semmi sem kötelező, mert egyszerűen csak jön magától mindaz, amit egymásért és egymással teszünk! Könnyedén!
 • Mitől férfi egy férfi, és mitől nő egy nő?
  Egyre többször hallani férfi és női szerepekről szóló előadásokat, és talán a legtöbb bevétel is a „szerepekből” származnak. Lehet azért, mert sejtjük, hogy valami nincs rendben körülöttünk. Ráadásul úgy tűnik, a férfiak és a nők sem azok, akiknek valójában lenniük kellene!
 • Fából vaskarika? A változástól való félelem
  Létezik tökéletes párkapcsolat?
  Képzeljük el, milyen lenne a tengerparton, két pálmafa közé felállított, kényelmes hintaágyra lefeküdni úgy, hogy hűs üdítőket, ízletes ételeket, lédús gyümölcsöket és különleges édességeket szolgálnának fel. Este pedig a naplemente látványa után lágy, simogató szellő álomba ringatna. Ugye nem szívesen ébrednék fel és jönnénk vissza egy szmogos nagyvárosba?
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST