2013. január 03., csütörtök 17:55

A Hold és a növények

Írta:  Impulser Magazin
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A holdfázisokon kívül annak is jelentősége van kertészeti szempontból, hogy a Hold melyik csillagjegyben áll. A holdfázisokon kívül annak is jelentősége van kertészeti szempontból, hogy a Hold melyik csillagjegyben áll.
A Hold nemcsak az árapályt befolyásolja, hanem sok további életterületre is hatással van, többek között a növényekre is.


A holdnaptár évszázados tudást foglal magába. Milyen időpontban legjobb ültetni és vetni, öntözni és betakarítani? Hasznosítsuk ezt a tudást, és gondozzuk a növényeinket a Hold állása szerint. Amúgy a horoszkópban is legalább olyan jelentős szerepe van a Holdnak, mint a Napnak.

Vetés és ültetés a Hold állása szerint

A növények és a Hold közötti kapcsolatot már hosszú ideje sokan megfigyelték. Ha mindig ugyanazokat a megállapításokat teszik, abból következtetéseket lehet levonni, hogyan fejlődnek a növények bizonyos holdállásnál. Az a növény, amely lefelé nő, tehát a gyökereiben koncentrálódik az ereje, jobban fejlődik, ha fogyó Holdnál vetik vagy ültetik. Ide tartozik például a gyökérzöldség. Ha ellenben a növény erőteljesen felfelé hajt, és itt hordja virágait és terméseit, akkor különösen jól fejlődik, ha növő Holdnál vetik vagy ültetik. Ez a régi megfigyelés – más Holddal kapcsolatos kertészeti ismeretekhez hasonlóan – tudományosan nem bizonyított. A tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a helyes vetési és ültetési napok betartása nagyon jó eredményeket hoz.

Trágyázás holdritmusban

A trágyázás sikerrel kecsegtet, ha ezt a tevékenységet fogyó Holdnál vagy teliholdnál végezzük. Ebben az időszakban a növények visszahúzódnak, és az erejüket a talajra, a földre és a benne lévő tápanyagokra koncentrálják. A növényi élelem trágya formájában most különösen jól szívódik fel és hasznosul.

Öntözés a holdnaptár szerint

A holdfázisokon kívül annak is jelentősége van, hogy a Hold melyik csillagjegyben áll. Egy aktuális holdnaptár felvilágosítást ad arról, hogy a csillagképek hogyan hatnak a Holdra és a különböző napokra. Öntözésre a levélnapok ideálisak. Ekkor a Hold a Rák, a Skorpió vagy a Halak jegyében áll. Kedvezőtlenek a virágnapok, amikor a Hold az Ikrek, a Mérleg vagy a Vízöntő csillagjegyben áll. Ha eddig egyszerűen akkor öntöztünk, amikor száraz volt a föld, tehetünk egy kísérletet. Lassan szoktassuk a növényeinket a változáshoz. Ne változtassuk meg hirtelen az öntözési szokásainkat.

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST