2013. január 03., csütörtök 17:58

Káposzta – a téli zöldség

Írta:  Impulser Magazin
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Megfázásnál, de már a megelőzésnél is ideális a káposzta. Megfázásnál, de már a megelőzésnél is ideális a káposzta. (Fotó: Stephen Nakatani)
A káposzta verhetetlen – ami az egészséges összetevőit illeti. A korábban szegény ember ételének számító káposztafélék időközben meghódították a többcsillagos éttermeket is.


A káposztát már az ókorban is értékelték: a káposztatermesztést először Krisztus előtt 600 körül említették a görög irodalomban. A káposzta botanikai szempontból a keresztesvirágúak legfontosabb kultúrnövénye. A több mint 3000 évben, amióta termesztik, a vadkáposztából a keresztezések által számos önálló zöldségféle fejlődött ki. Fehér- és vöröskáposzta, kelkáposzta, kínai kel – de a karfiol és a brokkoli is ebbe a családba tartozik, sőt a kelbimbó és a karalábé is, valamint a retek is távoli rokon.

Vitaminok, ásványi anyagok, másodlagos növényi anyagok

A káposztafélék elsősorban nagy mennyiségű C- és A-vitamint, ásványi anyagokat ‒ pl. vasat, kalciumot és magnéziumot, káliumot (az erős szívért) ‒ és az emésztéshez fontos rostanyagokat tartalmaznak. 100 gramm zöldkáposzta több vasat tartalmaz, mint ugyanannyi mennyiségű sertéshús, és majdnem annyi kalciumot, mint egy pohár tej. A sejtanyagcseréhez fontos folsav is sok káposztafélében nagy mennyiségben megtalálható. 100 gramm kelkáposzta például majdnem egynegyedét fedezi a napi folsavszükségletnek.

Megfázásnál, de már a megelőzésnél is ideális a káposzta. Fontos vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juthatunk belőle hozzá, amelyek erősítik az immunrendszert. Egészen a 19. századig káposztaleveleket fektettek a sebekre, és káposztalét írtak fel a gyomor-bél traktus gyulladásaira. Másodlagos növényi anyagokat is tartalmaz a káposzta, többek között glükozinolátokat, amelyeket korábban U-vitaminnak neveztek. Ezek a növényt védik a mikroorganizmusoktól, pl. a baktériumoktól és a penészgombáktól, és így az embert is védik a betegségektől.

A káposzta és a betegségek

A káposztafélék fogyasztásával védhetjük magunkat a rák ellen. Ezt a tudósok főleg a 49 különböző másodlagos növényi anyagokra vezetik vissza. Ezen anyagok egyike a likopin, amely a gyomor- és bélráktól véd. Karotinoidokat, pl. béta-karotint is nagy mennyiségben tartalmaz. Ezek adják a növénynek a sárga, narancs vagy vörös színt. Az emberi szervezetben antioxidánsként hatnak, úgynevezett gyökfogók. Az antioxidánsok csökkentik a szívinfarktus veszélyét, megelőzik a rákot, védik a sejteket a károsodásoktól és erősítik az immunrendszert.

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST