2013. február 13., szerda 17:00

Friss fűszernövényeket a gyerekeknek (is)!

Írta:  Impulser Magazin
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A saját nevelésű zsázsa minden szendvicset feldob. A saját nevelésű zsázsa minden szendvicset feldob.
Különös figyelmet kell fordítanunk azokra a fogásokra, amelyeket a gyerekeknek kínálunk.


Nagyon jók erre például a friss fűszernövényekkel készült ételek. A növényeket és fűszereket már évezredek óta felhasználjuk a táplálkozásban. A modern időkben mindenesetre nem mindig alkalmazzuk tudatosan a jótékony és gyógyító hatásaikat.

Ez valóban sajnálatos, mert főleg a keserű ízanyagoknak nemcsak vidító és serkentő hatásuk van, hanem a fölösleges kilók elleni harcban is célzottan bevethetjük őket.
A tudósok felfedezték, hogy a keserűanyagok karcsúsítanak, mert az evés természetes fékeként működnek. Az intenzív ízük miatt a nyál és az emésztőnedvek gyors képződéséről gondoskodnak, ezáltal gyorsabban áll be a jóllakottság érzése, és az ember kisebb adagokat vesz magához. Ezenkívül a keserűanyagok csökkentik az inzulinszintet, ami ugyancsak kevesebb éhségrohamhoz vezet. A sok keserűanyag serkenti az emésztést és a zsírégetést, így az étkezési zsírt valóban elégetjük, és nem rakódik le zsírpárnaként.

A mindennapokban azonban nem mindig olyan egyszerű a gyerekeket rábeszélni az ízletes és egészséges fűszernövényekkel készült ételekre. Ehhez adunk néhány tippet.

-Az ételeket nagyobb bizalommal fogadják a gyerekek, ha bevonjuk őket az elkészítésükbe. A kisebb gyerekek is tudnak már segíteni a főzésben és a terítésben.
-Legalább naponta egyszer étkezzen a család együtt. A gyerekekben erős az utánzási vágy, és követik a példaképeket. Ha a szülők sok egészséges ételt esznek, látják ezt a kicsik, és könnyebben kóstolnak meg új fogásokat.
-A gyerekeket ne kényszerítsük arra, hogy mindent megegyenek, mert így elveszítik természetes jóllakottságérzésüket.
-A gyerekeknek sokoldalú, változatos és színes étrendet kínáljunk, hogy már korán hozzászokjanak az élelmiszerek sokféleségéhez.
-Sok gyerek szereti a növényeket és természetéből adódóan kíváncsi is. Ezért hagyjuk, hogy a gyerekek maguk ültessenek fűszernövényeket. Követhetik a növekedést, és végül megkóstolhatják a fűszert. Nagyon alkalmas erre például a zsázsa, mivel igénytelen és gyorsan nő. És a saját nevelésű zsázsa a vajas kenyéren mindjárt sokkal jobban ízlik!

Végezetül a kedvelt zöldfűszeres ételek közül néhány:

-Könnyű zöldfűszeres leves pirított kenyérrel: a zöldséglevest petrezselyemmel, bazsalikommal és metélőhagymával ízesíthetjük.
-Zsázsasaláta: a zsázsához olívaolajból, fűszeres ecetből, borsból, sóból és cukorból készült öntetet adunk.
-Zöldfűszeres túró: ízesítsük a túrót friss fűszerekkel. Kitűnően illik például fóliában sült burgonyához.

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST