2013. január 09., szerda 10:23

Kerti szerszámok téliesítése

Írta:  Impulser Magazin
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A fém szerszámokat rozsda ellen kezeljük lenolajjal. A fém szerszámokat rozsda ellen kezeljük lenolajjal.
A kertben a téli előkészületekhez hozzátartozik a kerti szerszámok téliesítése is: a gereblye, lapát és metszőolló ápolásával pénzt is spórolunk.


Ha hidegebbre fordul az idő, itt az ideje annak, hogy a kerti szerszámokat téliesítsük. Hogy ne kelljen minden évben új és sokszor drága eszközöket beszereznünk, elég néhány célzott mozdulat a szerszámaink rendben tartásához. Tél kezdetén gondolnunk kell minden olyan szerszámra, amelynek a pincében vagy a kerti házban kell a hideggel dacolnia.

Fűnyíró

Hogy az alkatrészek ne szenvedjék meg a hideg évszakot, és a készüléket a következő szezonban ismét zökkenőmentesen be tudjuk indítani, gondoljunk arra, hogy az utolsó fűnyírás után, de legalább a tél kezdete előtt ürítsük ki a tankot. Következő évben megint feltöltjük, és egy olajcserét se sajnáljunk tőle. Továbbá megtisztíthatjuk a fűnyíró házát, a légszűrőt és üzemanyagszűrőt, valamint a késeket. A mozgó részeket megkenhetjük, a késeket megélezhetjük. Ezeknél a munkálatoknál előtte a gyújtógyertyákat csavarjuk ki. A tárolásra aztán elég egy száraz és talán nem túl hideg pince, de a kerti pavilon is megteszi, ha nem túl kemény a tél.

További motorral hajtott berendezések

Az aprítógépeket, láncfűrészeket és más motorral hajtott kerti szerszámokat is megfelelő módon elő kell készíteni a télre. Legtöbbjük elég robusztus ahhoz, hogy ne fagyjon be, de a kések és fűrészlapok rozsdásodhatnak, ezért ezeket szereljük le és kezeljük rozsdagátló szerrel.

Fém szerszámok

Sok kerti szerszámnak van fém része, amely a nedves földben való használat során károsodhat. Ha csak egyszerűen a kerti házba állítjuk őket, télen berozsdásodhatnak, és azután már nem használhatók. Tehát a kapákat, ásókat, gereblyéket, sövénynyírókat és más szerszámokat tisztítsuk meg, keféljük le, szárítsuk meg, és lenolajjal kezeljük a rozsda ellen, hogy sértetlenül átvészeljék a telet.

Kerti locsoló

Tulajdonképpen kézenfekvő, mégis gyakran elfelejtődik: a kerti szerszámok téliesítéséhez tartozik az is, hogy a kerti locsolóban található vizet teljesen eltávolítjuk, hogy az ne tudjon befagyni és a tömlőben kárt tenni.

 

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST