2013. január 11., péntek 10:32

Szabad vadállatokat etetni?

Írta:  Impulser Magazin
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A helytelen etetés súlyos egészségkárosodásokhoz vezethet. A helytelen etetés súlyos egészségkárosodásokhoz vezethet.
Amikor a hó ellepi a természetet és a hőmérséklet visszaesik, sokan úgy gondolják, az állatok az erdőben éheznek, ha nem etetik őket. Néhányan a kertre korlátozódnak, és a madarakat, mókusokat etetik. Mások az erdei állatokra is gondolni szeretnének, mert azon a véleményen vannak, hogy valami jót cselekednek. De valóban hasznos ilyen módon beavatkozni a természetbe?


A helytelen etetés következményei

A legrosszabb a laikusok által történő etetésben, ha rossz eledelt tesznek ki. A legtöbben egyáltalán nem gondolkoznak el rajta, hogy tulajdonképpen mit esznek az őzek és szarvasok. Sőt gyakran ételmaradékokat lehet találni, tehát azt, ami az ebédről megmaradt. Tulajdonképpen nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, ez biztosan nem a fajnak megfelelő eledel. Nem csak azért, mert nem a megfelelő összetevőket tartalmazza, de a fűszerek még rosszabbak.

A vaddisznók örülnek és többnyire profitálnak az etetésekből, mert ők mindenevők. Szívesen elfogadnak mindent, amit kínálnak nekik, és általában meg is képesek azt emészteni. De éppen mert mindenevők, tulajdonképpen nincs szükségük segítségre kiegészítő takarmány formájában. Mindig találnak valamit, amit hasznosítani tudnak. Nekik az is jól jön, ha más állatok télen elpusztulnak, mivel dögöt is esznek.

Az őzek és szarvasok növényevők, de nem minden növényt tolerálnak, hanem rügyeket, leveleket és fiatal hajtásokat rágcsálnak. Nagyon érzékeny emésztőrendszerük van, úgyhogy a helytelen etetés súlyos egészségkárosodásokhoz, mint például kólikához vezethet. Az állatok nem tudják, melyik eledel árthat nekik. Ha egy gazdagon terített asztalt kínálunk nekik, azt természetesen elfogadják. De ez még messze nem jelenti azt, hogy ezért éheznének. Mi is az egyszerűbb utat választjuk, ha az felkínálkozik. Mi azonban az állatokkal ellentétben legalább fel tudjuk becsülni, hogy mi az, ami nem tesz olyan jót nekünk, és tudatosan tudunk mellette vagy ellene dönteni.

 

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST