2013. december 12., csütörtök 16:45

Az adventi koszorú eredete

Írta:  Impulser
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Az adventi koszorú kör alakja az örök életet szimbolizálja, a zöld ágak pedig az élet jelképét. Az adventi koszorú kör alakja az örök életet szimbolizálja, a zöld ágak pedig az élet jelképét.
Az adventi koszorú a karácsonyfa mellett az egyik legismertebb és legkedveltebb szimbóluma a karácsonynak. Sok család számára népszerű elfoglaltság az elkészítése, és ezért fontos része az adventi és a karácsonyi időszak kézműveskedésének és dekorálásának.


Az adventi koszorú szokása Németországból ered, az evangélikus-lutheránus teológus és nevelő, Johann Hinrich Wichern (1808-1881) vezette be. Hamburgban a felügyelete alá tartozó gyerekek közül néhányan az adventi időszakban újra és újra megkérdezték, mikor lesz végre karácsony. Ekkor Wichern 1839-ben kocsikerékből épített egy koszorút, amelyet 19 kicsi piros és 4 nagy fehér gyertyával díszített. A kis gyertyák szimbolizálták a karácsony előtti időt, a 4 gyertya pedig – értelmezés szerint – vagy a 4 adventi vasárnapot vagy az eljövendő fényt, amelyet Jézus születése hoz a világba. Az adventi koszorú kör alakja az örök életet szimbolizálja, a fenyőág zöldje pedig az élet jelképét.

1925-ben állították fel az első 4 gyertyás adventi koszorút egy kölni katolikus templomban, majd 1930-ban Münchenben is. Ez a szokás mára világszerte elterjedt. 1935 körül aztán az első otthonra készült adventi koszorúkat egyházilag megszentelték.

Jóllehet manapság az adventi koszorút szinte minden üzletben megvásárolhatjuk, sokan nem mondanak le arról, hogy saját kezűleg készítsék azt el. Az adventi koszorú készítése növeli a karácsony közeledte felett érzett örömöt, és ugyanakkor egyfajta meditatív tevékenység is, ami ebben a rohanó világban megnyugtatja az embert.Az adventi koszorú elkészítéséhez némi kézügyességen kívül nem sok mindenre van szükségünk. Az anyagokat (koszorúalap, gyertyák, szalagok) minden barkácsüzletben megvehetjük. Gallyakat, fenyőágat, mohát, tobozokat, terméseket stb. magunk is gyűjthetünk. Az adventi koszorú elkészítéséhez az interneten számos útmutatást találhatunk a klasszikus koszorúktól a modernekig.

Kapcsolódó elemek

  • Street food – decemberben is Adventi Ünnep a Bazilikánál
    A Belváros szívében, a Bazilika előtt rendezett adventi vásár november 27. és január 2. között a karácsonyi szezon legnagyobb és legváltozatosabb street food kínálatával várja a hagyományos és különleges ízek kedvelőit. A Zrínyi utcát szinte teljes hosszában elfoglalják az aranykorát élő hazai street food legnépszerűbb képviselői, így több mint egy hónapon át egy helyen lehet majd végigkóstolni az utcai fogyasztásra szánt kreatív ételek széles kínálatát. Január elsején pedig az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal köszönti az újévet az Adventi Ünnep a Bazilikánál, melyen a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz. Az ünnepi fényekbe öltözött téren elfogyasztott ételekhez a Bazilika monumentális homlokzatának 3D-s fényfestése szolgáltat varázslatos hátteret.
  • Karácsony fényei
    Ismét átléptük a decembert, s ezzel együtt ránk köszöntött advent időszaka is. A karácsonyi készülődés és vásárlás vihara mindenkit magával ránt ebben a négyhetes időszakban. Ennek ellenére, nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy ezt az időszakot nemcsak a szokásos karácsonyi vásárlási láz, hanem ősi, emberemlékezet óta élő mítoszok és hagyományok is átszövik.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST