2013. december 13., péntek 13:28

Karácsony fényei

Írta:  Impulser
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Az égő napkerék a Nap forgását szimbolizálja. Az égő napkerék a Nap forgását szimbolizálja.
Ismét átléptük a decembert, s ezzel együtt ránk köszöntött advent időszaka is. A karácsonyi készülődés és vásárlás vihara mindenkit magával ránt ebben a négyhetes időszakban. Ennek ellenére, nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy ezt az időszakot nemcsak a szokásos karácsonyi vásárlási láz, hanem ősi, emberemlékezet óta élő mítoszok és hagyományok is átszövik.


Maga a karácsony, illetve az ezt megelőző advent egy több ezer éves gyökerekkel rendelkező természeti vallásokból ránk maradt ünnep. A Föld legismertebb civilizációi ősidők óta ünneplik a „Nap újjászületését”, mely nem más, mint a december 21-ére eső téli napforduló. Az egyiptomi, mezopotámiai, európai kultúrák voltaképpen létrejövetelük óta ismerték a téli napforduló pontos dátumát, köszönhetően fejlett csillagászati ismereteiknek. Az újjászülető Nap december 21-e után egyre közelebb kerül a Földhöz, s ezzel a fény megkezdi hosszan tartó harcát a sötétség ereje ellen, míg győzelmét el nem nyeri akkor, mikor eljön a tavaszi napéjegyenlőség, és ránk köszönt a tavasz. A magyar néphiedelem úgy tartja, hogy a nappalok december 21 után „egy kakaslépéssel hosszabbá válnak”.

A négyhetes várakozással telő advent csak később kapott keresztény vallási szerepet és jelleget. Ez a várakozási időszak a Nap újjászületésének, feltámadásának volt eredetileg szentelve. Az eredetileg pogány időkből származó, s akkoriban még jócskán más jelképekkel ellátott adventi koszorú pogány szimbólum. A rajta elhelyezett négy gyertya pedig nem mást, mint az elkövetkező év négy évszakát jelképezi. Ugyanez mondható el a karácsonyfáról, melynek örökzöld jellege a természet halhatatlanságát, a tél leple alatt szunnyadó termékenységet hivatott megszemélyesíteni. Az európai mitológiákat összefoglaló és a pogány vallásúak számára még mindig szent írásnak tartott Edda úgy vélekedik a karácsonyról, mint egy 12 napos nyugalmi időszakról. Őseink a karácsonyt eredetileg december 21-e és január elseje között ünnepelték. A mitológiai írások szerint karácsony ‒ eredeti, pogány nevén Yule ‒ ünnepén az istenek meglátogatják a Földet díszkíséretükkel, melyet a már elhunytak szellemei alkottak. Karácsony így a Nap és fény istenének, Baldernak a feltámadását is jelképezi. Az emberek a karácsony 12 napjában nem a megvetett ágyaikban, hanem a földön aludtak, hogy a már előmelegített fekhelyeken az őket meglátogató szeretteik szellemei foglalhassanak helyet. A már említett 12 napos nyugalmai időszak egyben a láthatatlan erők harca is. Ekkor vetik össze erejüket a fény és a sötétség hatalmai. A Yule ünnep 12 napja pedig szintén különös jelentőséggel bírt, hiszen ezek a napok az elkövetkezendő év 12 hónapját szimbolizálták. A régi felfogás szerint az, amit az ember karácsony 12 éjjelén álmodik, kihatással van a jövő évre. Ez azt jelentette a gyakorlatban, hogy, ha valaki a Yule ünnep 6. éjszakáján jót álmodott, akkor az elkövetkezendő év 6. hónapjában valami pozitívnak kellett vele történnie.

Az ünnepet lezáró szilveszter éjszakája egyben az ősi karácsony utolsó napja is, amikor az év végi láthatatlan harcok lezáródnak az egekben. Ezt az égi küzdelmet szimbolizálja az év utolsó éjszakáján mindenhol látható tűzijáték fergeteg, mely szintén az ősi idők ránk maradt hagyatéka, nem pedig modernkori találmány.

Kapcsolódó elemek

  • Street food – decemberben is Adventi Ünnep a Bazilikánál
    A Belváros szívében, a Bazilika előtt rendezett adventi vásár november 27. és január 2. között a karácsonyi szezon legnagyobb és legváltozatosabb street food kínálatával várja a hagyományos és különleges ízek kedvelőit. A Zrínyi utcát szinte teljes hosszában elfoglalják az aranykorát élő hazai street food legnépszerűbb képviselői, így több mint egy hónapon át egy helyen lehet majd végigkóstolni az utcai fogyasztásra szánt kreatív ételek széles kínálatát. Január elsején pedig az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal köszönti az újévet az Adventi Ünnep a Bazilikánál, melyen a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz. Az ünnepi fényekbe öltözött téren elfogyasztott ételekhez a Bazilika monumentális homlokzatának 3D-s fényfestése szolgáltat varázslatos hátteret.
  • Az adventi koszorú eredete
    Az adventi koszorú a karácsonyfa mellett az egyik legismertebb és legkedveltebb szimbóluma a karácsonynak. Sok család számára népszerű elfoglaltság az elkészítése, és ezért fontos része az adventi és a karácsonyi időszak kézműveskedésének és dekorálásának.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST