2014. március 19., szerda 17:59

Tavasszal a konyhakert is új életre kel

Írta:  Impulser
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Kötöttebb talajon érdemes talajlazító adalékot is használni. Kötöttebb talajon érdemes talajlazító adalékot is használni.
A saját konyhakert kialakítása egyrészt jó kikapcsolódási lehetőséget nyújt tavasztól őszig, másrészt a benne megtermelt zöldségek sokkal frissebbek, finomabbak, mint a boltokban megvásárolható, nagyüzemi termesztésből származó társaik.


Hogyan kezdjünk hozzá, ha most gondoltunk rá először? Először ki kell jelölni a területet. Lehetőleg szélvédett helyet keressünk kertünk számára, olyan tájolással, hogy reggeltől estig érje napfény. Legyen könnyen megközelíthető, mert szinte minden nap gondját kell viselnünk.

A mérete bármekkora lehet, 50 négyzetméteren már a családi szükséglet megtermelhető. Ideális esetben a területet már ősszel érett marhatrágyával megtrágyáztuk és felástuk. Így a téli csapadék és fagy megtehette a dolgát, és most porhanyós talajba kerülhetnek a magok.

Ha nem így lenne, akkor se keseredjünk el, tavasszal sem késő még az ásás. Ilyenkor kötöttebb talajon érdemes valamilyen talajlazító adalékot használni. Ez lehet az ilyenkor sok helyen akciósan kapható általános virágföld, vagy akár a nagyüzemi gombatermesztőktől megszerzett letermett „gombatrágya” is. Ez utóbbit az ásás megkezdése előtt terítsük el a talajon 2-3 cm vastagon. (Még az is előfordulhat, hogy csiperkét is szedhetünk majd a kertünkben.)

A kert alakja bármilyen lehet, viszont a klasszikus téglalap alakúval lesz a legkönnyebb dolgunk. Tervezzük meg, hogy pontosan mit és milyen mennyiségben szeretnénk vetni, ültetni a kertünkbe, és ennek megfelelően alakítsuk ki az ágyásokat. Megfelelő szélességű utakat hagyjunk az ágyások között, hogy mindent taposás nélkül elérjünk a későbbiekben. Figyeljünk arra is, hogy a sorok a széliránnyal párhuzamosan fussanak, így nem dőlnek vagy törnek meg a növények.

Fontos a megfelelő mennyiségű víz biztosítása is. Erre a célra tökéletesen megfelel az esővíz, ha van rá mód, gyűjtsük, így nem a drága ivóvizet kell öntözésre használnunk. Ha ez is megvan, kezdhetjük a palánták nevelését, illetve a szabadföldbe vethető magok vetését!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST