2014. április 07., hétfő 15:56

Készülődjünk a húsvétra - természetes tojásfestékekkel-

Írta:  Impulser
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Természetes tojásfestékek Természetes tojásfestékek
A farsangi nagy vigasságokat egy 40 napos böjt követi, ami a Hamvazószerdával veszi kezdetét.


A nagyhét jeles napjai a nagycsütörtök, a nagypéntek és a nagyszombat és ezekhez a napokhoz régen különféle szokások kapcsolódtak. Nagycsütörtökre jellemzően megszűnt a falvakban, városokban a harangozás, a gyerekek kereplővel hívták templomba az embereket. Nagypénteken nem ettek húst, böjtöltek, tejet, túrót, tojást, metélttésztát fogyasztottak. Ezen a napon nem gyújtottak tüzet és nem sütöttek kenyeret. A nagypénteki mosdásnak, fürdésnek viszont nagy jelentőséget tulajdonítottak.

Nagyszombaton véget ért a negyvennapos böjt, az emberek kitakarították a házakat, lemeszelték a falakat. Ez a tavasz kezdetét, a természet megújulását is jelentette.

Húsvétvasárnapon nem dolgoztak az emberek. A megszentelt sonkát, a tojást, a kalácsot és a bort az ünnepi asztalnál fogyasztották el.

A tojáshozó nyúl


Húsvétkor elterjedt szokás a tojásfestés. A színes tojások sokszor napokig díszítik az ünnepi asztalt. Pedig nem árt tudni, hogy a főtt kemény tojás, szobahőmérsékleten estére bizony megromlik. Ezért ha tehetjük, a festeni kívánt tojásokat inkább fújjuk ki.

Tojásfestés természetesen


Tojásfestéshez nincs szükség bolti festékre, a kellékeket beszerezhetjük a zöldséges polcain is. Ha egy liter vízhez, egy evőkanál ecetet öntünk, majd felforraljuk, és a kívánt árnyalathoz az anyagokat, igény szerint teszünk a folyadékba, akkor a következő színeket nyerjük:
Sárga színt kapunk, ha kurkumát, citrom- vagy narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük. Minél több természetes festékanyagot használunk, annál erősebb színt nyerünk, ennek érdekében akár együtt is használhatjuk az összetevőket.

Narancssárga színt úgy kapunk, ha 0,25 l festővízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük. Sárgarépával fokozhatjuk a színhatást.

Aranysárga vagy pirosas barna színt kapunk, ha vöröshagyma héját áztatjuk a vízbe. Ha a tojásokat hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forralunk fel és utána csak rövid ideig áztatjuk a festékfürdőben, a tojások aranysárga színt kapnak, ha pedig 10 percnél tovább áznak, akkor pirosas barna színűek lesznek.

Rózsaszín esetén pedig főzzünk jó erős csipkebogyó teát, ami lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a kihűlt teába. De ázhatnak málnaszörpbe is tojások.

Piros tojásunk úgy lesz, ha lilahagymát héjával együtt főzzük, vagy gránátalma levét használjuk fel.
Sötétbarna színt dióhéjból, erősre főzött kávéból vagy fekete teából készítsünk, majd hagyjuk lehűlni, ebbe áztassuk a tojásokat.

Ibolyaszínt úgy nyerhetünk, ha fél liter céklalébe 1 evőkanál ecetet kevertünk, legalább 10 percig forraljuk. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a tojások színe attól függően, mennyi ideig áztatjuk a lében.

Zöld tojásokhoz vágjunk apróra spenótot, petrezselymet, öntsünk rá kevés vizet és főzzük fel. Zöld színt érhetünk el diókopács áztatásával is.

Végezetül pedig kék tojásunk úgy lesz, ha felaprított vöröskáposztára annyi vizet öntünk, hogy ellepje. Legalább fél órán át főzzük. Egy nap elteltével a káposzta leve bíbor színű lesz és a tojásokat kékre festi. Ezt a színt érhetjük el szárított áfonya vagy bodzabogyó főzetével is. Illetve a vörösbor is kékes színt kölcsönöz a tojásoknak.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk! :)


Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST