2014. október 01., szerda 16:38

"Tűzokádó" apró csillagot fedeztek fel amerikai kutatók

Írta:  MTI/Washington
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
"Tűzokádó" apró csillagot fedeztek fel amerikai kutatók Fotó: NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger
    Washington, 2014. október 1., szerda (MTI) - "Tűzokádó" apró csillagot fedeztek fel amerikai asztrofizikusok a NASA Swift űrteleszkópja segítségével - a mindössze 60 fényévnyire lévő vörös törpe tízezerszer nagyobb erejű flereket bocsát ki, mint a valaha mért legerősebb napkitörés volt.


    A szuperflereket a DG CVn katalógusjelű kettős csillagrendszer egyik tagja bocsátotta ki. Mindkét csillag halovány vörös törpe, amelyek tömege a Nap tömegének alig harmadát éri el - olvasható a PhysOrg hírportálon.

    "E kettős rendszerről keveset tudunk, mivel nem szerepelt a nagy flerek kibocsátására képes csillagok listáján" - magyarázta Rachel Osten, a baltimore-i Space Telescope Institute (Űrteleszkóp Kutatóintézet) asztrofizikusa.

    A Naprendszertől 100 fényévnyi távolságban lévő csillagok többsége "középkorú", ám a világegyetem más régióiban született fiatal vörös törpék ezrével "sodródnak" át az adott térségen. Ezeknek az égitesteknek köszönhetően a kutatók vizsgálhatják azokat a nagy energiájú kitöréseket, amelyek az ifjú és "heves" csillagokra jellemzők. A tudósok számításai szerint a DG CVn páros tagjai "mindössze" 30 millió évesek, ezek a Naprendszer korának 0,7 százalékát teszik ki.

    Az eddigi feltételezések szerint a vörös törpéken a kitörési epizódok legfeljebb egy napig tartanak, ám a Swift űrteleszkóp által megfigyelt apróság két héten át "heveskedett", és ezalatt az idő alatt legalább hét gigantikus erejű csillagkitörést produkált. A flerek ereje tízezerszer múlta felül a valaha mért legnagyobb erejű napkitörést.

    A flerek hőmérséklete elérte a 200 millió Celsius fokot, vagyis 12-szer forróbb volt, mint a Nap belsejében uralkodó hőmérséklet. A vörös törpének 20 napjába tellett, míg röntgensugárzása visszatért a normális szintre.

S hogy a Nap tömegének alig harmadával bíró apró csillag miként képes ilyen hatalmas erejű kitörésre? A kutatók ezt az égitest rendkívül gyors forgásával magyarázzák, amely 30-szor nagyobb sebességgel "pörög", mint a Nap. Ifjúkorában valószínűleg a Napunk is sokkal gyorsabban forgott, és ezáltal képes volt hatalmas erejű kitörésekre. Az emberiség szerencséjére azonban központi csillagunk "megnyugodott", így többé már nem képes szuperflerek kibocsátására. 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST