2014. október 21., kedd 15:10

Két hónapig élnének a Mars első telepesei

Írta:  MTI
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A Marsra utazó földi kolónia tagjai 68 napon belül meghalnának - állapították meg modellkísérletükben a Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai.
Fulladásos halál jelentené a végét annak a Marsra induló első földi kolóniának, amelyet 2025-re tervezett Bas Lansdorp holland üzletember. A két évvel ezelőtt indított, Mars One nevű kezdeményezés csak odaúttal számolt.

A MIT tudósainak a torontói nemzetközi űrhajóskongresszuson bemutatott szimulációja szerint a Mars One kalkulációi "kicsit túlzottan optimisták": a jelenleg rendelkezésre álló technológiával a projekt által kitűzött célok nem érhetők el.

Fulladásos halál
Az űrutasok számára közvetlenül a vörös bolygón előállított élelemhez például 200 hektár talaj kellene a Mars One által számított 50 hektárral szemben. Ha a termények ugyanott nőnének, ahol az emberek élnek, a növények által termelt oxigén olyan magas szintet érne el, hogy a telepesek megfulladnának tőle 68 nap elteltével.

A terv másik gyenge pontja a vízellátás lenne: a marsi jég felolvasztásához szükséges technológia még nem áll készen, különösen nem űrbéli használatra. Újra kell tervezni a marsi telep építéséhez szükséges nyersanyagok szállítását is: az MIT szerint nem lenne elég hat rakéta, 15 kellene, ezek mintegy 4,5 milliárd dollárba (ezermilliárd forint) kerülnének.

Két évente kapnának ellátmányt a Földről
A Mars One ötletgazdái alábecsülték az első emberi kolónia pótalkatrész-szükségleteit is: a Földről csak 26 havonta tudna elindulni az ellátmány, mely 180 nap alatt érkezne a vörös bolygóra. A 3D-s nyomtatók új generációját kellene tehát kifejleszteni, hogy helyben nyomtathassák ki a hiányzó eszközöket.A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST