2014. december 03., szerda 20:27

Elterjedhetnek a fejlett kibertámadási technikák

Írta:  MTI
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Jövőre a fejlett kibertámadási eszközök üzleti célú alkalmazásának terjedésére, a kiberbűnözői csoportok tevékenységének a diverzifikálódására, valamint a fizetési rendszerek ellen intézett támadások számának a növekedésére számítanak a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat szakemberei.

A Kaspersky Lab előrejelzése szerint a kiberbűnözői csoportok kisebb, egymástól függetlenül működő egységekre bomlanak, ami több forrásból kezdeményezett kiterjedtebb és változatosabb támadásokhoz vezet majd.

Szaporodnak majd a dolgok internete (M2M - gép-gép közötti kommunikáció) biztonságát kompromittáló incidensek is. Jövőre valószínűleg új, az internet egész infrastruktúráját a támadások veszélyének kitevő sérülékenységekre derül majd fény.

A Kaspersky felmérése szerint 2014-ben a kibertámadások globálisan átlagosan 47 ezer dollár kárt okoztak az érintett kis- és középvállalatoknak. A fejlett világban az átlag 55 ezer dollár volt. Az összeg az elveszített üzleti lehetőségeket, valamint az újabb támadások elhárításhoz igénybe vett informatikai szakértői közreműködés költségét is tartalmazza.

A kibertámadások fele presztízsveszteséget is okoz

A veszteség nem feltétlenül mérhető csak pénzben. Az adatvesztés az esetek 57 százalékában megnehezítette az üzleti tevékenység folytatását. Az üzletek nehezen felépített reputációját egyetlen pillanat alatt el lehet veszíteni egy, az adatbiztonságot kompromittáló kibertámadás miatt. Tavaly a sikeres kibertámadások 56 százaléka okozott presztízsveszteséget az érintett cégeknek.

A nagyvállalatoknál az adatbiztonsági incidensek átlagosan 720 ezer dollár kárt okoztak. A célzott kibertámadások veszélyességére jellemző, hogy sikeres behatolás esetén a nagyvállalatoknak mintegy két és félmillió dollár károkozással kell számolniuk.

A cég szerint erre számíthatunk jövőre

• Virtuális fizetési rendszerek ellen irányuló támadások, amelyek kiterjedhetnek az Apple Pay-re is.

• ATM-ek ellen intézett közvetlen támadások.

• A bankok rendszerét célzott kibertámadással közvetlenül feltörő malware incidensek.

• Még több „internet-vérzés” történet: veszélyes sebezhetőségek jelennek meg régi kódokban, amelyek az internetes infrastruktúrát fenyegetéseknek teszik ki.

• Valódi támadások nyomtatók és egyéb, internetre kapcsolódó készülékek ellen, amelyek lehetővé teszik egy képzett hacker számára, hogy behatoljon vállalati hálózatokba és azokban oldalirányú mozgást végezzen.

• Az OSX rendszer ellen irányuló rosszindulatú szoftver, amelyet torrenteken és kalóz szoftvercsomagokon keresztül terjesztenek majd.

• Változás a működésben: a nagyobb szereplők kisebb egységekre bomlanak, amelyek egymástól függetlenül tevékenykednek. Az eredmény egy szélesebb körű támadási bázis, többféle típusú, több forrásból indított támadással.
 

A felhasználók ötödét érte támadás

Magyarországon a Kaspersky védelmi szoftverei 349 ezer internetes incidenst észleltek a harmadik negyedévben, s a felhasználók 20,3 százalékát érte valamilyen web-alapú támadás a július-szeptemberben. Magyarország így az internetes böngészéssel kapcsolatos veszélyeztetettségi listán a 91. helyen áll a globális rangsorban. A lokális veszélyeztetettség terén a magyarországi felhasználók a 169. helyen állnak a globális rangsorban.

A Kaspersky a negyedévben 540 ezer lokális kártevő incidenst, azaz USB kulcson és más adathordozón terjedő rosszindulatú kód által okozott fertőzést regisztrált Magyarországon. A Kaspersky védelmi szoftvereit alkalmazó felhasználók 24,7 százalékát érte ilyen jellegű támadás.

A harmadik negyedévben 1,325 milliárd rosszindulatú támadást semlegesített a Kaspersky Lab. A globális kibertámadások 0,01 százaléka, összesen 51 ezer támadás indult a harmadik negyedévben magyarországi szerverekről, ami az 53. helyet jelenti a globális rangsorban.

A Kaspersky védelmi szoftvereit több mint 300 millió magánszemély és 250 ezer vállalat használja a világ több mint 200 országában.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST