2015. február 24., kedd 16:27

Lufthansa-TaxiBot: Környezetkímélő gurulás Frankfurtban

Írta:  www.airportal.hu/
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Környezet- és költségkímélő megoldást mutatott be a Lufthansa Group és az Israel Aerospace Industries (IAI) a légitársaság által 2015. február 19-én, Frankfurtban megrendezett sajtótájékoztatón. A TaxiBot névre keresztelt technológiának köszönhetően az induló repülőgépek hajtóműindítás nélkül gurulhatnak a termináloktól a futópályák várópontjának közelébe, jelentősen csökkentve a gépek által okozott zajterhelést, légszennyezést és nem utolsó sorban az üzemanyag-fogyasztást. Megnéztük és ki is próbáltuk a TaxiBot működését.


Mi az a TaxiBot és hogy működik?

A repülőgép-hajtóműveket nem a földi gurulásra, hanem az utazómagasságon történő működésre tervezték, azok a földi gurulás során nem működnek igazán hatékonyan. A nagyobb és forgalmasabb repülőtereken - mint Frankfurtban is - a repülőgép-állóhelyek elhagyása és a felszállás között akár 10-20 percig is gurulhatnak és várakozhatnak a repülőgépek, melynek során egy Boeing 737-es akár 50-100 kg üzemanyagot is elégethet - mondta el Peter Unger, a Lufthansa LEOS ügyvezető igazgatója.A légiközlekedési szektor évek óta dolgozik olyan megoldásokon, amelyek segítségével a repülőgépek lekapcsolt hajtóművekkel gurulhatnak a termináloktól a futópályákig és csak közvetlenül a felszállást megelőzően indítják be a hajtóműveiket. A korábbi megoldások a repülőgépek főfutóira szerelt elektromos meghajtásra alapoztak, ezek azonban növelték a repülőgépek önsúlyát, csökkentették a szállítható áru mennyiségét, valamint módosításokat igényeltek a repülőgépeken, például nagyobb teljesítményű segédhajtóművek (APU) beszerelését tették szükségessé.

A TaxiBot ezzel szemben a repülőgépeken semmilyen módosítást nem igényel és a pilótáknak sem kell hosszas továbbképzéseken részt venniük a technológia használatához. A TaxiBot jelenleg az egyetlen olyan, a légügyi hatóságok által tanúsított és élesben is használt technológia, amely a repülőgépek kikapcsolt hajtóművekkel történő gurulását teszi lehetővé.

  A TaxiBot előnyei
  A TaxiBot technológia használatával 85%-kal csökkenthető a repülőgépek gurulása során felhasznált üzemanyag és szén-dioxid és egyéb káros anyag kibocsátás a hagyományos guruláshoz képest.
50%-kal csökken a zajterhelés
50%-kal csökkennek a FOD - azaz a repülőgépeken sérüléseket okozó tárgyak- által okozott károk, pl a hajtóművek által gurulás közben a talajról beszívott szemét okozta sérülések valószínűsége és azok költsége
A forgalmas repülőterek termináljainak forgalmi előterein megszűnnek a "dugók", az állóhelyek és beszállítókapuk hamarabb felszabadulnak
Csökken a zsúfolt forgalmi előtereken a repülőgépek hajtóművei által kifejtett jet-blast veszélye
Nem szükséges semmilyen módosítás a légijárművek rendszereiben
Nem szükséges a pilóták szimulátoros kiképzése, elegendő egy rövid online elvégzett CBT képzés
Nem nő a repülőgépek önsúlya és nem csökken a hasznos cargo tér
Csak minimális változtatás szükséges a repterek infrastruktúrájában és a használt eljárásokban.
A TaxiBot egy modern hibrid (dízel-elektromos) hajtású, vonórúd nélküli, 800 lóerős, részben-robotikus repülőgép-vontató, amely különleges szenzorokkal és számítógépekkel került felszerelésre. A TaxiBot a termináloknál a megszokott módon elvégzi a repülőgépek hátratolását, azonban ezt követően nem csatlakozik le a repülőgépről, hanem a pilóta átveszi a vontatmány irányítását és a futópálya közelébe gurul.

A TaxiBot technológiával felszerelt repülőgép-vontatók szenzoraik segítségével érzékelik a pilóták által kifejtett kormány-mozdulatokat és a lassítási szándékot a repülőgép orrfutója által közvetített erőhatásokon keresztül. Ezen erőhatások alapján a vontatóba beépített számítógépek végzik el a kívánt fordulási és fékezési manővereket a vontatók összes, kormányzott kerekének segítségével.

A TaxiBot a vontató számítógépeibe betáplált gurulóút-térképek és GPS információk alapján mindig az adott gurulóúton megengedett maximális sebességre gyorsít fel, azonban a pilóták a forgalmi szituációnak és az időjárási viszonyoknak megfelelő sebességre lassíthatják a vontatmányt a repülőgép saját fékeinek használatával. 

A TaxiBot számítógépei érzékelik a pilóták fékezési szándékát, így a vontatójármű lassítja a vontatmányt, ez kíméli a repülőgép saját fékeit a hagyományos guruláshoz képest, miközben fenntartja a normál gurulás során tapasztalt fékhatást.

A repülőgép-vontatóban ülő járművezető csak az állóhelyről történő kitolási manővert, a TaxiBot lecsatlakoztatását és a vontató terminálhoz történő visszagurulását vezérli. 

A járművezető - aki folyamatos kommunikációs kapcsolatban van a pilótákkal - biztonsági szempontból figyeli a gurulást, a taxi manőver közben teljes mértékben a hajózó személyzet irányítja a vontatmányt. 

Ez azért fontos, mert a TaxiBot használatával - a hagyományos gurulási manőverekhez hasonlóan - a repülőgép kapitányánál marad a gurulóutakon elvégzett manőverek irányítási felelőssége, ezt légiközlekedést szabályzó a nemzetközi jogi környezet követeli meg, amennyiben a repülőgép fedélzetén utasok tartózkodnak.

A pilóták körében végzett felmérések eredményei alapján a TaxiBot segítségével végzett gurulási manőverek 95%-ban megegyeznek azzal, mintha a repülőgép a saját hajtóműveivel, 'hagyományos' módon gurulna - mondta el Yehoshua Eldar, a TaxiBot technológiát kifejlesztő Israel Aerospace Industries (IAI) alelnöke. 

A TaxiBot-nak jelenleg két változata létezik, az egyik a keskenytörzsű repülőgépekre kifejlesztett változat, mely a Boeing 737, 757 és az Airbus A320-as család modelljeit képes kezelni, a másik a szélestörzsű gépek vontatására kifejlesztett verzió, a Boeing 767, 777, 747 és az Airbus A330, A340, A350, A380 kezeli.


Forrás: http://www.airportal.hu/


 
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST