2013. január 17., csütörtök 11:24

Senki sem sír az űrben

Írta:  Hír24
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Persze az asztronauták is el tudnak érzékenyülni, de az űrállomáson képtelenek könnyeket hullatni.


A sírás problematikája annak kapcsán került a figyelem középpontjába, hogy legutóbbi űrsétája során Drew Feustel űrhajósnak (valószínűleg) a szemébe ment valami, s meglepetésként érte a felgyülemlő nedvesség, és az általa okozott maró érzés.

A nehézségeket természetesen elsősorban az okozza, hogy hiányzik a szükséges gravitáció ahhoz, hogy a könnycseppek a szemet elhagyva az arcon végigfolyjanak. Az űrhajósok elmesélése szerint a könnyek nem mennek sehova, hanem "felhalmozódnak" a szemgolyó körül.

Természetesen megfelelő mennyiségű nedvesség már képes "önállósulni", azonban mindaddig roppant kellemetlen élménynek számít az űrállomáson. Az asztronauták által leírt égető, maró érzés azért érdekes, mert - bár nem tudjuk pontosan a sírás evolúciós értelmét - a könnyeknek a Földön inkább nyugtató hatása van. Az már korábban kiderült, hogy az űr nem tesz jót a szemnek, így az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a száraz szemet érő hirtelen nedvesség okozza a kellemetlen érzést.

Persze az is lehet, hogy valami teljesen más az oka - épp az ilyen esetek juttatják eszünkbe, hogy bár az ISS-re tudósokat küldünk, valójában ők maguk is alanyai az emberiség talán leglátványosabb kísérletének.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST