2013. január 28., hétfő 16:14

Megmozdult a Déli-sark

Írta:  Hír24
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Az idei cövek – a Nappal, a Holddal és Naprendszer bolygóival. Az idei cövek – a Nappal, a Holddal és Naprendszer bolygóival. Fotó: Jeffrey Donenfeld
Az Amundsen-Scott állomáson dolgozó tudósok minden évet azzal kezdenek, hogy áthelyezik a földrajzi Déli-sarkot jelölő cöveket.


A Föld forgástengelye két ponton metszi a Föld felszínét, definíció szerint a földrajzi Déli-sark ezen két metszéspont egyike – a másik értelemszerűen a földrajzi Északi-sark. Az ezt a pontot jelölő cövek évenkénti újrapozícionálását egyrészről az indokolja, hogy bolygónk forgástengelye ingadozik, másrészről pedig az, hogy a jelölés otthonául szolgáló három kilométer vastag jégpáncél is mozog – évente majdnem 10 métert.

Éppen ezért az Amundsen-Scott állomás munkatársai a szilveszteri mulatságok kiheverése után ünnepelnek még egyet, mikor szertartásosan újrajelölik a Déli-sark aktuális helyét.

A 2013-as cövek tetején az ezüstszínű Hold és az aranyszínű Nap mellett helyet kapott a Naprendszer hét, rézszínű bolygója is – aszerint, hogy hol voltak láthatóak az égbolton a Déli-sarkról 2013. január 1-jén –, alján pedig az állomás munkatársainak nevei és az immáron bolygónak nem számító Pluto látható.A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST