2013. február 14., csütörtök 08:20

Pink delfin

Írta: 
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(1 szavazat)
A keleti púposdelfin egy kizárólag Kínában élő alfaja rózsaszín, legfeljebb kétezer él már csak belőle. Az amazonasi folyami delfin is rózsaszínes árnyalatú, de ő is, és a keleti púposdelfin is halványabb, mint a Louisianában található sósvízű Calcasieu-tóban 2009-ben lefotózott albínó állat. Az albínó palackorú delfin meglehetősen ritkának számít. Hogy mi a jelenség oka? A delfin, mint azt piros színű szemei jelzik, albínó. Ez valószínűleg genetikai mutáció következménye, ami más delfinfajoknál egyáltalán nem szokatlan jelenség.


Brazíliában három olyan terület található, ahol az állatokat természetes környezetükben lehet megfigyelni. Amazóniában, az Iguacu Nemzeti Parkban és a Pantanalban.
Az amazonasi delfin átlagosan két méteres. A homloka feltűnően domború, az orra hosszú csőrszerű képződmény. A fiatal példányok szürke színűek. Míg a kifejlett egyedek fokozatosan rózsaszínűvé válnak, először a hasi oldalukon, majd a hátukon, végül az egész testük ebben a színben pompáznak. Az idősebb állatok idővel kifehéredhetnek, olykor halvány kék árnyalatúak is lehetnek.

Amazonasi folyami delfin (Inia geoffrensis)

A keleti púpos delfinekről igen keveset tudunk: az Indiai- és a nyugati Csendes-óceán sekély parti vizeit kedvelik, de egyedszámuk és elterjedésük sem pontosan ismert. A felnőtt állatok rendszerint fehér vagy világosszürke színűek. A Kína partjai mentén élő populáció bőre azonban a többitől eltérően rózsaszín – ez nem valamiféle pigmentáció eredménye, a bőr felszínén átsejlő vérerek festik rózsásra a delfint, amely így hűti testét.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST