2013. február 14., csütörtök 10:06

A szerelmesek szíve tényleg egy ritmusra ver

Írta:  origo.hu
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(1 szavazat)
Nemcsak a romantikus regényekben és slágerekben ver egyszerre a szerelmesek szíve: egy kutatás nemrégiben megállapította, hogy a szerelmespárok szívverésének ritmusa és a légzésük valóban egymáshoz igazodik.


Régóta ismert tény, hogy a szerelmesek képesek nagyon intenzíven megélni egymás érzéseit, de élettani funkciókban eddig nem bizonyították az egymáshoz igazodás tényét. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak vizsgálata azonban nemrég megállapította, hogy az egymás közelében lévő szerelmesek szívritmusa és a levegővételük gyakorisága is összehangolódhat.

A szakemberek 32 heteroszexuális szerelmespárt vontak be a kutatásba, akik különféle gyakorlatokban vettek részt, miközben szívverésüket és légzésüket diagnosztikai berendezések segítségével monitorozták. Egyebek mellett egy csendes, nyugodt szobában kellett egymástól nagyjából egy méterre ülniük, beszélgetés és fizikai érintkezés nélkül, majd még mindig beszéd nélkül pantomimszerűen egymást kellett utánozniuk. Kiderült, hogy a szerelmespárok a gyakorlatok során felvették egymás légzésének ütemét, és a szívük is hasonló ritmusra vert.

A kutatók ezután összekeverték a párokat, akik innentől a feladatokban nem saját partnerükkel vettek részt. Az eredmények szerint az összecserélt párok szívritmusa sokkal kevésbé került szinkronba, és lélegzetvételük sem vette át szorosan a másik ütemét.

Külön érdekesség, hogy a párokon belül általában a nők szívverése és légzése igazodott a férfiéhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST