2013. február 15., péntek 15:04

Így működik a szeretet

Írta:  Hír24
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Valentin nap ide vagy oda, ez zajlik az agyunkban, amikor valakihez érzelmileg kötődünk.


Bár a tudomány a miértre továbbra sem tud választ adni, a hogyanról viszonylag pontos elképzelése van: agyunk majdnem úgy működik, mintha súlyos kokainproblémánk lenne. Szerencsére a szerelemért felelős anyagok nem illegálisak.

A két legfontosabb vegyület a dopamin és a noradrenalin, melyek termeléséhez nem kell sok: elég egy fénykép valakiről, akit szeretünk. Hatására szívünk gyorsabban ver, és arra vágyunk, hogy mihamarabb egy légtérbe kerüljünk az adott személlyel. Természetesen megugrik a férfiszívek lágyulásához is vezető, szerelemhormonnak becézett oxitocin szintje is. Ezekkel párhuzamosan csökken a szerotonin mennyisége, ami egyebek mellett az obszesszív-kompulzív megbetegedésnek is az egyik tünete. Ez persze annyira nem meglepő, hiszen szerelmünkért megszállottan rajongunk.

Érdekes módon az agy ilyetén változásai nemcsak egyes személyekkel kapcsolatosak, hanem kihatnak egész világnézetünkre is. A pozitív dolgok sokkal szebbnek és jobbnak tűnnek, míg életünk negatívumai már kevésbé zavarnak.

És mi az egészben a legjobb? A romantikáért felelős területek akár évtizedeken keresztül is aktívak maradhatnak.A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST