2013. február 20., szerda 16:23

Napvitorlát bont a NASA

Írta:  Hír24
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Forrás: L’Garde Forrás: L’Garde
Az űrrel az a gond, hogy viszonylag kevés a benzinkút - éppen ezért a tudósok abban reménykednek, hogy a napszél a jelenleg használt üzemanyag alternatívájaként működhet.
S bár korábban is írtunk hasonló űreszközök terveiről, a kaliforniai L'Garde által készített, Sunjammer névre hallgató napvitorlás az eddigi legnagyobb a maga 37,8x37,8 méteres felszínével. Az űrruhák külső borításából, a Kapton nevű műanyagból készült vitorla mindössze 5 mikrométer vastagságú, azonban meglepően jól bírja a gyűrődést: nincs gondja az abszolút nullához közelítő hideggel, ahogy a 400 Celsius-fokos forrósággal sem.

A majdnem másfél ezer négyzetméteres területű eszköz által befogott napszél (pontosabban az azt alkotó protonok) 0,01 Newton tolóerőt hoznak létre - összehasonlításképp a nyugdíjba küldött űrsiklók rakétáinak összesített tolóereje az 5,3 millió Newtonhoz volt közelebb. Igaz, az űrsiklóknak minden csepp üzemanyagot magukkal kellett vinniük, míg a jövő - minden bizonnyal ennél hatékonyabb - napvitorlásainak az űrben már csak a Napra lesz szükségük.

A NASA legkorábban 2014-ben, a SpaceX egy rakétáján küldené fel a kísérleti napvitorlást. Amennyiben a technológia megfelel az elvárásoknak és reményeknek, nemcsak az űrutazást forradalmasíthatja, hanem megoldhatja bolygónk jelentős űrszemétproblémáját is.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST