2013. február 25., hétfő 13:48

A világ két legkisebb űrteleszkópját bocsátották fel

Írta:  MTI
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A világ két legkisebb űrteleszkópját bocsátották fel hétfőn az indiai Szátish Dhávan űrközpontból a csillagok tanulmányozására.
A parányi berendezéseket egy indiai hordozórakéta fedélzetén indították útnak a szriharikotai űrtelepről. Bár korábban is felbocsátottak már hasonló "nanoműholdakat", a feladatuk a Föld megfigyelése, illetve új űrtechnológiák kipróbálása volt, nem pedig a világűr vizsgálata.
   
A húsz centiméter széles és kevesebb mint hét kilogramm súlyú űrszonda - amelyet Fényes Cél Keresőnek (Bright Target Explorer - BRITE) neveztek el - a legfényesebb csillagokat fogja fürkészni, miután Föld körüli pályára állt.
   
"A BRITE-programtól annak bizonyítását várjuk, hogy ma már a nanoműholdak is képesek olyan teljesítményt nyújtani, mint egykoron a kisebbfajta űrhajók" - idézte a Space.com szakportál Cordell Grantet, a Torontói Egyetem kebelében működő Space Flight Laboratory kutatóintézet (UTIAS) vezetőjét.
   
A hétfőn felbocsátott két BRITE-műholdat az UTIAS-nál fejlesztették ki, de az egyiket Ausztriában szerelték össze. A nanoszondák képesek észlelni és rögzíteni az általuk nyomon követett csillagok fényerejének változásait, függetlenül attól, hogy milyen pályán keringenek.
   
A program keretében további négy űrteleszkópot terveznek Föld körüli pályára állítani.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST