2013. március 20., szerda 13:19

Esélyünk sincs a Jurassic Parkra

Írta:  Hír24
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Új-zélandi kutatóknak sikerült egy egész generáció gyerekkori álmát tönkretenni - rájöttek, miért nem támaszthatjuk fel a dinoszauruszokat.


A Nature jelentése szerint a problémát az jelenti, hogy a földi lét alapját, az élet tervrajzát és rendezőjét jelentő DNS felezési ideje nem túl hosszú - mindössze 521 év.

Magyarul nagyjából akkor van esélyünk dinoszauruszok klónozására, ha a mohácsi csatáról a nagyon közeli jövőben kiderülne, hogy azért vesztettük el, mert a törökök óriási őshüllőkkel csaptak a magyarok közé. Ennek hiányában viszont az esélyeink a nulla közelében járnak, hiszen az utolsó dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtt haltak ki. Ami épp 124 760-szor több, mint 521 év.

A vájtfülűek nyilván tovább reménykednek a borostyánba zárt, dínóvérrel telített szúnyog lehetőségében, azonban sajnos nincs jó hírünk: még ha a DNS-minta optimális körülmények között maradt volna fenn, másfél millió évnél régebbi anyagokat a jelenlegi technológiánk képtelen már megfelelően beolvasni. S még ha a következő években tökéletesítjük a genetikai szkennereket, 6,8 millió év az elképzelhető maximum, amíg egy darabka DNS-ben minden egyes nukleotid-kötés felbomoljon.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST