2013. március 28., csütörtök 08:52

Borneói orángután született Nyíregyházán

Írta:  origo/MTI
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Első alkalommal született borneói orángután egy magyar állatkertben. Még nem tudni, hogy milyen nemű, mert az anyja állandóan magához ölelve védelmezi.

Borneói orangután született a Nyíregyházi Állatparkban; a kis majomfajnak ez az első állatkertben született bébije Magyarországon.

Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatpark osztályvezetője, szóvivője elmondta: a kis állat 260 napi vemhesség után, még március 15-én jött világra, az intézmény úgynevezett indonéz házában, a Zöld piramisban.

A szülés problémamentesen és gyorsan zajlott le, olyannyira, hogy az egyik szokásos ellenőrzéskor a főemlős gondozója még csak két felnőtt állatot látott az orángutánok lakóhelyén, egy órával későbbi viszont a majommama már a karjában tartotta a kis jövevényt - tette hozzá.

A Nyíregyházi Állatpark gondozói évek óta várták már a borneói orangután szaporulatát. Tavaly volt is öröm, amikor vemhességet észleltek, de akkor halva született az utód. Ez nagy szomorúságot váltott ki, hiszen az orangután a világ leglassabban szaporodó fán élő főemlőse, akár 7-8 év is eltelhet két vemhessége között. A gondozók nem sokkal később a hím heves udvarlásának többször a szemtanúi voltak, majd a nőstény gömbölyödni kezdő pocakja láttán reménykedni kezdtek - mondta a szóvivő.

Veszélyeztetett állat az orángután

Az anya orangután, Sabatini (25 éves) és párja Guru (24 éves) 2010 óta él a nyíregyházi Sóstói-erdőben lévő állatparkban. Velük, illetve kicsinyükkel együtt összesen kilenc borneói orangután lakik a a nyírségi állatkertben.

A kis állat, hasonlóan az ember csecsemőjéhez, evéssel és alvással tölti mindennapjait. A nemét eddig még nem sikerült megállapítani a gondozóknak, mivel a mamája állandóan ölelgetve védelmezi.

A természetben élő borneói orangutánok a veszélyeztetett majomfajok közé tartoznak. Egyedszámuk csökkenésének az oka, hogy élőhelyükön irtják az otthonukat jelentő őserdőt - mondta Révészné Petró Zsuzsa.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST