2013. április 02., kedd 16:29

Kihalt egy kagylófaj a fukusimai erőmű környékén

Írta:  MTI
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Szinte teljesen eltűnt a tengerből egy kagylófaj a 2011-ben balesetet szenvedett és a környező vizeket azóta is radioaktív anyagokkal szennyező Fukusima-1 atomerőmű közelében lévő 30 kilométeres partszakaszon japán kutatók közlése szerint.


    A japán környezettani intézet és a radiológiai intézet kutatásai szerint a Thais clavigera nevű faj a két évvel ezelőtti, Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengést és cunamit követően balesetet szenvedett erőmű 20 kilométeres sugarú körzetében átvizsgált tíz helyszínből nyolc ponton teljesen kihalt.
Más kagylófajok habár nem tűntek el a vizsgált vizekből, számuk jelentősen csökkent az erőmű körzetében, és a megvizsgált állatokban radioaktív anyagok jelentős koncentrációját mutatták ki.

A kutatók szerint a fukusimai atombaleset okolható a Japán vizeiben amúgy nagy számban élő kagylófaj eltűnéséért. A katasztrófát megelőző cunami nem okozhatta a faj kihalását, mivel az állatok más, szintén szökőár sújtotta régiókban túlélték a természeti csapást, kizárólag az erőmű körzetéből tűntek el teljesen.
A szakemberek - akik négy hónapig vizsgálták a kagylópopulációk változását Japán keleti partvidékén - azt ígérték, hogy tovább fogják kutatni a nukleáris katasztrófa és a fajok kihalása közti összefüggéseket.


 
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST