2013. április 18., csütörtök 08:42

Szuperteljesítményű mikroelemet fejlesztettek ki az Egyesült Államokban

Írta:  MTI
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Bár méretét tekintve parányi, feltalálói szerint teljesítményben és kapacitásban egyaránt lekörözi legnagyobb társait is az a mikroelem, amelyet az Egyesült Államokban fejlesztettek ki.

 
   A néhány milliméteres telep annyi erőt tud leadni, hogy mobiltelefon közbeiktatásával könnyen "bebikázható" egy lemerült akkumulátorú gépkocsi, majd egy szemvillanás alatt maga a telefonkészülék is újratölthető vele. Készítői szerint teljesítményben felülmúlja a legjobb szuperkondenzátorokat, ugyanakkor kiválóan alkalmas kommunikációs és elektronikus berendezések működtetésére.

    Az Illinois-i Egyetem fejlesztőcsapata a Nature Communications című szakfolyóiratban mutatta be találmányát. Vezetőjük, William King professzor elmondta, hogy az elektronika területén lezajlott miniatürizálási forradalom vezérelte őket, amikor nekiláttak a mikrotechnológiába illeszkedő elem megtervezésének.
    Az erőforrásokat általában teljesítmény, illetve kapacitás alapján különböztetik meg: egyfelől mennyi energiát, milyen erős áramot tudnak kiadni, másfelől mennyi ideig képesek tárolni az elektromos töltéseket, miközben folyamatosan ellátják árammal a működtetett rendszert. A nagy teljesítményű kondenzátorok (régies elnevezéssel: áramsűrítők) gyorsan és jelentős erőt továbbítanak, de tároló kapacitásuk viszonylag kicsi. Az üzemanyagcellák és a telepek ellenben sok energiát tartalmaznak, de azt lassan adják le, és maguk is lassan töltődnek.

Az új kisméretű töltéshordozó - elébe menve a korszerű elektronikai készülékek által támasztott "kettős" követelményeknek - egyesíti magában mindkét típus jellemzőit, sőt belső szerkezetének módosításával változtatható, hogy melyik tulajdonság domináljon: az erőleadási vagy az energiatárolási képesség. Az elembe saját kifejlesztésű, gyors töltésű anódot, illetve katódot építettek be az egyetem kutatói, és újfajta módon kapcsolták rendszerbe a két pólust.
A mikroelem újratölthető, ugyanakkor a versenytársaknál ezerszer gyorsabban képes eszközök feltöltésére. A fejlesztők most azon dolgoznak, hogy tömeggyártásra alkalmassá tegyék, és minél olcsóbban előállítható legyen. Azon is törik a fejüket, hogyan lehetne integrálni más alkotórészekkel vagy panelekkel. Meggyőződésük, hogy nemcsak a szórakoztató elektronikában, hanem a mindennapi életben és a gyógyászatban használt berendezések - például lézeres és érzékelő műszerek - területén is jelentős technológiai ugrást érhetnének el a pöttöm szupertelep beépítésével.  

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST