2013. január 08., kedd 15:37

Boldogság gombnyomásra

Írta:  Origo
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Amerikai kutatóknak elektromos stimulációval sikerült elérniük, hogy az agy saját morfiumát termelje.


Nem titok, hogy létezésünket testünkben termelődő és keringő számos vegyület befolyásolja - agyunk képes szabályozni éhségérzetünk, fájdalomküszöbünk, de még a szerelem is hormonális. A sok-sok neuromodulátor közül kiemelést érdemel az úgynevezett μ-opioid, amely a morfium fájdalomölő hatásával vetekszik, viszont természetesen termelődik az agyunkban. Immáron pedig gombnyomásra is kérhetünk belőle.

A Michigani Egyetem kutatóinak ugyanis sikerült transcranialis - koponyán keresztül végzett - egyenáramú stimulációval (transcranial direct current stimulation, vagy tDCS) rábírni az agyat, hogy nem kis mennyiségben pumpálja a μ-opioidot. Ennek hatására a tesztalanyok fájdalomküszöbe 36 százalékkal nőtt meg.

S bár a kutatók egyelőre még nem jöttek rá, hogy a módszert miként lehetne olyan krónikus fájdalmak enyhítésére használni, mint a migrén vagy a gyomorfekély, nincs kétségük afelől, hogy idővel ez is menni fog.

A tDCS egyébként nem csak erre jó. Az eredetileg stroke-betegek kezelésére kialakított módszer finomításával a kutatóknak egészséges felnőtteknél sikerült már javítani a nyelvvel és matematikával kapcsolatos, illetve a problémamegoldó képességeket, a koncentrációt, a memóriát, de még a mozgáskoordinációt is.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST