2013. január 08., kedd 16:24

Földönkívülieket gyártanak majd a Földön

Írta:  Origo
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(1 szavazat)
Már rendelkezésre áll egy mesterséges genetikai rendszer, amely elvben lehetővé teszi a földitől alapjaiban különböző létformák előállítását.


"Semmiféle élet nem képzelhető el az örökletes információ tárolására és átadására alkalmas rendszer nélkül. Azonban ezeket a feladatokat nem egyedül a DNS és az RNS képes ellátni" - vezet be Philipp Holliger a mesterséges örökítőanyagok birodalmába. "Legalább hatféle más polimer alkalmas lehet erre a funkcióra. Az, hogy a földi élet éppen a DNS-en és az RNS-en alapul, egyfajta történeti véletlen, amely az élet keletkezése óta kísér bennünket."

Az angliai Cambridge-ben dolgozó molekuláris biológus által kidolgozott mű-örökítőanyag, az XNS (xeno-, vagyis idegen nukleinsav) a DNS-hez hasonlóan csavart létrára emlékeztető szerkezetű polimer, melyben négy különféle alkotórész váltakozik. Azonban a molekula gerincét alkotó úgynevezett cukor-foszfát lánc cukormolekuláit teljesen a DNS-étől teljesen eltérő komponensek - a hat szénatomos gyűrűjű ciklohexán, illetve a treóz nevű négyszénatomos cukor - helyettesítik.

Holliger csapata létrehozott továbbá egy sor enzimet, amelyek funkciójukban megfeleltethetők a DNS-en működő enzimeknek, azonban DNS helyett XNS-sel dolgoznak. Így rendelkezésre áll egy komplett új genetikai rendszer, amely elvben lehetővé teszi a földitől alapjaiban különböző létformák előállítását - írja a Scientific American.

Az XNS-t másoló-szabdaló enzimek tökéletesítése után elképzelhető lesz például, hogy egy létező baktériumsejt DNS-ét XNS-sel helyettesítsék. Holliger elismeri: egyelőre távoli álom az XNS-sel működő létformák életre keltése. Azonban ha egyszer megvalósulnak, óriási előnyük lehet, hogy genetikai anyaguk semmiféle módon nem keveredhet a környezeti mikrobákéval, ami folytonos aggály a "hagyományos", DNS-alapú génmódosított organizmusok esetében.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST