2013. június 13., csütörtök 09:42

Új közlekedési koncepció Svájcból

Írta:  radarfigyelo.hu/
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) iskola egy érdekes koncepciót mutat majd be a június 17-23. között megrendezett Paris Air Show keretein belül.


A Clip-Air projekt egy olyan moduláris közlekedési eszközt foglal magába, mely részben egyesíti a repülést és a vasúti közlekedést. A furcsán hangzó ötletet egy olyan szállítóeszközzel tervezik megoldani, melyre moduláris függesztmények rögzíthetőek, melyek kialakítása hasonlít a mostani repülőgépek törzséhez. A 30 méter hosszú konténerek lehetnek (elrendezéstől függően) maximum 150 utas vagy 30 tonna teher szállításra alkalmas modulok, melyekből összesen három függeszthető a “csupaszárny” szállítóeszköz alá, akár vegyesen is.

A furcsa kinézetű konstrukcióról leszállás után lecsatlakozódnak a konténerek, melyek sínen közlekednek tovább egészen a terminálig, így nem kell külön szállítójárműveket alkalmazni. Sőt, akár a “repülőgépeket” teljesen befoghatnák a vasúti közlekedésbe, a repülőtéren kívül is hasznosítván a modulokat.Az EPFL kutatói szerint a csupaszárny megoldással, a moduláris koncepcióval és a három hajtőműves kialakítással 50 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el a mostani A320-asokhoz képest, hiszen a 4000 kilométeres távolságot három repülőgép helyett egy repüli le, fele annyi hajtóművel, kevesebb kiszolgálási igénnyel.

A svájci mérnökök többféle hajtóanyagot is megvizsgálnak majd a demonstrátor fázis alatt, a hagyományos kerozin mellett bioüzemanyagokat és folyékony hidrogént is tesztelnek majd. 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST