2013. július 25., csütörtök 13:56

A világ legvékonyabb, hajlítható, nyújtható elektromos áramkörét fejlesztették ki

Írta:  MTI
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Mindössze két mikrométer vastagságú, négyzetméterenként csupán három gramm tömegű, hajlítható, nyújtható és összenyomható elektromos áramkört fejlesztettek ki a Tokiói Egyetem és a linzi Johannes Kepler Egyetem kutatói.


    Az áramkör további különlegessége, hogy az bőrre is felragasztható, és elvileg emberi testbe is beültethető, így a kutatók reményei szerint a jövőben orvosi eszközként is használhatóvá válhat - írta csütörtökön a Mainicsi Simbun japán napilap.

Az áramkörrel a vérnyomáson és a testhőmérsékleten túl a szív és az izmok impulzusait is folyamatosan figyelemmel lehetne kísérni. Az áramkör a művégtaggal élők életén is könnyíthet, mivel a jelenleg elérhető technológiáknál kényelmesebben tudná továbbítani az impulzusokat az idegvégződésekről a művégtagba.
Sőt a kutatók azt is felvetették, hogy az áramkört lebénult emberek szájpadlására ragasztva azok képesek lennének a nyelvükkel működtetni vezeték nélküli eszközöket.

A brit Nature tudományos lapban csütörtökön megjelent tanulmányban bemutatott fejlesztés egy vékony cellulózlapra szerelt különleges oxidált alumíniumból áll. Ez utóbbi anyag előnye, hogy a hagyományosan használt szilíciumnál jóval alacsonyabb hőmérsékleten képes működtetni az áramkört, lehetővé téve, hogy a vékony cellulózra applikálják, illetve hajlékonnyá tegyék azt.Ugyanakkor a kutatók azt is hozzátették, hogy megfelelő kísérletek híján egyelőre még nem lehet biztosan tudni, hogy az áramkör bőrre ragasztása vagy a testbe való beültetése esetén nem okozna-e mellékhatásokat, ahogy egy megbízható és megfelelően apró és könnyű energiaforrást sem sikerült még találni hozzá. 
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST