2013. augusztus 29., csütörtök 06:46

Plüssmackó döntötte meg Felix Baumgartner rekordját

Írta:  MTI
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A Babbage nevű mackó 39 ezer méterről "ugrott" A Babbage nevű mackó 39 ezer méterről "ugrott"
Plüssmackót indítottak a Földre a sztratoszférából egy kísérletben. A játékállat 39 ezer méteres zuhanása során egy repülésirányítási központként működő miniszámítógépet próbáltak ki.


    A Babbage nevű mackó egy hidrogénnel töltött ballon segítségével emelkedett a magasba az angliai Berkshire grófságban, Londontól nyugatra. Itt él a Ted Bull Stratos elnevezésű projekt ötletgazdája, Dave Akerman, a repülési és oktatási célokat szolgáló Raspberry Pi miniszámítógép híve.

    A kamrával is felszerelt mackót a ballon alá erősítették. A kamerának köszönhetően hasonló perspektívából készíthettek felvételeket, mint Felix Baumgartner extrémsportoló 2012 októberében. A 39 ezer méteres magasság elérésekor egy automata indítómechanizmus lökte ki a mackót a mélybe.

    A plüssállat belsejében elhelyezett miniszámítógép mérte Babbage helyzetét, magasságát és közvetítette a játék szemmagasságában elhelyezett kamerájának fotóit és videofelvételeit.

A Raspberry Py bankkártya méretű, egyetlen lapra integrált chipje mindent tartalmaz, amit egy alapgépnek tudnia kell, egyszerűen programozható. A különböző Linux-disztribúciókal működtethető számítógépet használják már házi meteorológiai állomás méréseihez, 3D-nyomtatású robotok készítéséhez is - írta az Indepedent című brit napilap.
Felix Baumgartner múlt év októberében 38 969 méter magasból ugrott ki, és óránkénti 1357 kilométeres sebességet ért el, miközben szabadesésben száguldott a Föld felé. Babbage mackó ennél 31 méterrel magasabbról, 39 ezer méterről "ugrott". A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST