2013. december 13., péntek 14:39

Az európai bankfelügyelet a virtuális pénzek veszélyeire figyelmeztet

Írta:  MTI
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
Figyelmeztetést adott ki az olyan virtuális pénzek, mint a Bitcoin vásárlásának, birtoklásának és kereskedelmének veszélyeiről az EBA (European Banking Authority) európai bankfelügyelet.


    Az EBA arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy a virtuális pénzek használói semmiféle jogi védelmet nem élveznek, és "pénzük" elveszítése semmiféle következménnyel nem jár. Hasonlóképpen semmi nem garantálja a kiberpénzek árfolyamának stabilitását sem - hangsúlyozta a dokumentum.

    Az EBA közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy miután a virtuális pénzekkel foglalkozó hírek egyre gyakrabban tűnnek fel a lapok címoldalán, és ennek köszönhetően a kiberpénz maga is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, a közvéleménnyel feltétlenül meg kell ismertetni a használatával kapcsolatos veszélyeket.

    Közölték: a felhasználónak tudnia kell, hogy a virtuális pénzt forgalmazó platformok általában mindenféle szabályozás nélkül működnek, azok nem tekinthetők valós pénzt betétként kezelő bankoknak. Jelenleg semmiféle olyan szabályozás nem létezik az EU-ban, ami meg tudná védeni a felhasználókat pénzük elveszítésétől, ha a virtuális pénzt tartó portál beszüntetné működését vagy tönkremenne.
    A számítógépeken, laptopokon és okostelefonokon tárolt "virtuális pénztárcák" is elérhetők a hackerek számára - mutat rá az EBA pénteken kiadott figyelemfelhívó közleményében. Volt már rá példa, hogy jelentős virtuális pénzösszegektől fosztottak meg valós felhasználókat, ám szinte semmi esély nincs a pénzek visszaszerzésére. A virtuális pénzek üzleti tranzakciókban való használatára sem nyújt jogi védelmet semmiféle kártalanítási szabály az EU-ban.

    A virtuális pénzekkel lebonyolított tranzakciók anonimitása bűncselekmények elkövetésére is kiváló lehetőséget nyújt, beleértve a pénzmosást is - figyelmeztet az EBA. Az ilyen visszaélések miatt a bűnüldöző szervek viszont bármikor lezárhatják a kiberpénzt forgalmazó platformokat, ami a felhasználó számára annyit jelent, hogy a elveszíti az ott tartott virtuális pénzt.
    Nem ajánlatos megfeledkezni arról sem - figyelmeztet az EBA -, hogy adózási vonzatai még a virtuális pénzeknek is lehetnek. Ezért mindenkinek melegen ajánlott meggyőződnie arról, hogy országában milyen adózási szabályok vonatkoznak a virtuális pénzek használatára.

    Amennyiben valaki mégis valamelyik virtuális pénz használata mellett döntene, annak feltétlenül meg kell ismerkednie a helyzet speciális sajátosságaival és ajánlatos elkerülnie olyan valós pénzösszegek bevonását a tranzakcióba, amelynek elvesztése érzékenyen érintené - figyelmeztet az European Banking Authority.


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST