2013. március 04., hétfő 10:04

Révfülöp, az ősi átkelőhely

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A révfülöpi kilátóból ilyen gyönyörű a táj. A révfülöpi kilátóból ilyen gyönyörű a táj. Fotó: Gréger Eszter
A 71-es főútról megközelíthető, mintegy 1300 fős település a Balaton északi partján a déli part közelsége miatt már évszázadok óta átkelőhelyként működik, csak a 19. század végétől látogatják a fürdőzők is.


A falu már a római korban is lakott volt, majd középkori virágzása után a 16. század közepén a törökök lerombolták. Révfülöp ezután sokáig lakatlan volt, a révátkelés a török uralom után 1752-ben indult újra, a modern kikötő 1912-ben épült. A falu csak a 19. században éledt fel ismét, hogy a dinamikusan fejlődő település mára kedvelt fürdő- és nyaralóhellyé váljon.

A településen két strand működik, az egyik Révfülöp központjában, a másik a falu nyugati részén. A fürdőzésen kívül lehetőség van túrázásra is a Káli-medencébe vezető túraútvonalakon, de sétálhatunk vagy akár horgászhatunk a Balaton partján lévő Európa sétányon is, ha pihenésre vágyunk. A falu tartogat a látogatók számára néhány érdekes látnivalót is. A Fülöp-hegyi kilátóról csodálatos balatoni panoráma tárul elénk. A vasútállomással szemben áll a vörös homokkőből épült 13. századi templom romja.

A kultúra iránt érdeklődőket várja a helyi közösségi ház, amely a történeti, néprajzi és geológiai anyagot magába foglaló Honismereti Gyűjteménynek, a Hely- és fürdőtörténeti kiállításnak, a könyvtárnak, valamint a Tóparti Galériának ad otthont. A Tóparti Galériában minden nyáron 6 kiállítás nyílik, eddig közel 100 művész festményei, grafikái, akvarelljei, szobrai, kerámiái vagy éppen textiljei voltak itt megcsodálhatók.Révfülöpön jellemző foglalkozás a szőlőművelés. A borbarátok június 16-tól szeptember 9-ig tekinthetik meg a szőlőművelés és borkészítés történetét és emlékeit bemutató Pincekiállítást. A Révfülöpre látogatókat egész évben számos rendezvény várja, például nyaranta a már 30-szor megrendezett Balaton-átúszás.

Kapcsolódó elemek

 • A matyók földjén
  Mezőkövesden járunk, a matyók fővárosában. Ezt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárost az Alföld északi szélén, a Bükk lábainál találjuk, az M3-as autópálya mellett.
 • Bükfürdő – az ország második legnagyobb fürdője
  14 hektárnyi terület, 32 medence, 5200 m2 vízfelület. Már a számokból is kiderül, hogy Magyarország egyik legnagyobb fürdőhelyén járunk, Bükfürdőn.
 • Tamási gyógyfürdője
  Magyarországon szinte nincs olyan hely, ahol ne találnánk gyógyhatású termálvizet, ha lefúrunk a mélybe. Gyakorlatilag csak azt kell eldönteni, hogy egy település szeretne-e gyógyfürdőt magának vagy sem.
 • Pápa nevét mondák lengik körül
  A Tapolca-patak völgyében fekvő Veszprém megyei település nevének nem sok köze van a katolikus egyházfőhöz.
 • Kőszeg érdekességei
  A 12000 fős Vas megyei kisváros az osztrák határ és a római-kori Borostyánút mentén, Budapesttől 260, Bécstől 110 km-re található az Alpok keleti nyúlványai között, a Gyöngyös-patak völgyében. Nevét egy Árpád-kori várról kapta, ennek romjai ma is láthatóak a kilátónál.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST